mladi prijedorcani u istri (1)Predstavnici Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre posljednjih 15 dana doveli su u Istru 120 djece s poplavljenih područja Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Uz pomoć Crvenog križa Hrvatske doveli su oko 40 djece iz Sanskog Mosta(BiH) te jednako toliko iz Gunje(Hrvatska), a tokom ove sedmice u Puli su boravila i djeca iz Prijedora.

Akciju su pomogli Istarska županija, gradovi Pula i Prijedor te pulski učenički dom gdje su djeca bila smještena.

Koordinator prijedorske grupe Alma Semanić istakla je kako su u grupi bila djeca različitih nacionalnosti iz poplavljenih područja Prijedora.

„Djeca stigla su iz gradskih naselja Tukovi, Raškovac i Gomjenica. Neizmjerno su veseli jer su proveli nezaboravne dane u Istri, posebno oni koji još nikada nisu izašli iz BiH“, rekla je Semanićeva .

mladi prijedorcani u istri (2)Inače, u Istri je boravilo 33 mladih Prijedorčana uzrasta od 13 do 17 godina a, osim Alme Semanić, o njima su brigu vodile i Nedeljka Vuković, Senka Jakupović te Ljubica Babić.

Djeca su posjetila Nacionalni park Brijuni, čuvenu pulsku Arenu te Povijesni i pomorski muzej Istre.

„Dugujemo veliku zahvalnost našim domaćinima, a moram spomenuti i Gradsku upravu Prijedora, Nansen Dijalog Centar Prijedor, Fabriku keksa i vafla Mira Prijedor, preduzeće Print design te predsjednika Skupštine grada Prijedor Seada Jakupović, koji su takođe pomogli naš dolazak u Istru“, istakla je Alma Semanić dodavši da će ova priča ostaviti traga za buduće vrijeme.

Senad Pršić, predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre (NZBI), zahvalio je još jednom svima koji su pomogli u ovoj humanitarnoj akciji.

„Procijenjeno je da bi se boravkom djece ovdje postigle višestruke koristi – oporavak od šoka, odmor, izdvajanje djece iz onečišćenog područja, realizacija sadržajnog programa boravka, upoznavanje Istre, stvaranje novih poznanstava i prijateljstava“, rekao je Pršić.
mladi prijedorcani u istri (3) mladi prijedorcani u istri (4) mladi prijedorcani u istri (5)