avaz-dzonlagiciPriča o etno-selu u Džonlagićima, zaseoku Kamičani kod Prijedora, koje je za samo šest mjeseci dobilo jezero u kojem plivaju šarani, dvije kuće za odmor sa po devet ležajeva, nekoliko drvenih mostova, ljetnikovac, ukrasnu ogradu…, počela je sasvim slučajno. Naime, vlasnici Kadir i Borka Džonlagić, koji već tridesetak godina žive u Švicarskoj, tokom jedne posjete Kadirovim rodnim Kamičanima došli su na ideju da ga izgrade.

Vrijedno rade

– Dvoumili smo se između Crne Gore, odakle je moja supruga, i Bosne i Kamičana. I odlučili smo da u Crnu Goru možemo ići na ljetovanje, ali da ćemo u Kamičanima praviti etno-selo u kojem ćemo jednog dana, kada se ovdje vratimo, boraviti, a posao u transportnoj firmi čiji sam vlasnik prepustit ćemo djeci – priča Kadir.

Prvo etno-selo podno Kozare prostire se na površini od oko 13.000 kvadratnih metara. U njegovu izgradnju porodica Džonlagić već je uložila oko 480.000 maraka. Uz petnaestak sezonskih radnika koji od 28. avgusta prošle godine vrijedno rade i grade, stalno radno mjesto dobila su i dvojica mještana.

Čamac za turiste

I tu nije kraj bajke o ovom etno-selu, jer bi do kraja 2015., za kada je planirano otvaranje, ono trebalo imati i ogroman restoran s potkozarskom trpezom, bazen, sportske terene, još nekoliko vikend kuća… A jezerom bi plovio i čamac za turiste željne pecanja. I što je najzanimljivije, Kadir ne očekuje da mu se uložene pare i vrate.

– Dovoljno će biti da mi uživamo i da imam isplatiti radnike koji ovdje budu radili – kaže nam Džonlagić.

Posao Švicarcima

Džonlagić priča da jezero površine od oko 2.700 kvadrata sigurno neće postati bara jer mu je dno u cijelosti prekriveno specijalnom folijom. Za ovaj posao osiguranja jedna firma iz Sarajeva tražila mu je 15.000 maraka. Foliju su, međutim, na kraju postavili Švicarci, koji su ponudili dvostruko nižu cijenu.

– I to s uračunatim avionskim i troškovima boravka ovdje – pojašnjava Kadir.

Dnevni avaz