ne-postojeci pjesacki prelazi (1)Posljednjih mjesec dana prijedorski vozači muku muče sa pješačkim prelazima kojih u stvari nema.

Naime, na izlazu iz kružnog toka kod Jugobanke prema katoličkoj crkvi u našem gradu-Vidovdanska ulica, prije gotovo mjesec dana postojeći pješački prelaz je izmješten desetak metara dalje. „Zebra“ je obrisana, na trotoaru su nacrtane strelice prema novom prelazu, međutim, većina pješaka po automatizmu cestu prelazi na starom mjestu.

Zbog svega ovoga, nerijetko se dešavaju verbalni konflikti vozača i pješaka, nagla kočenja, lupanje po haubama automobila.

Pješaci, po navici i pravcu iz koga dolaze(iz grada ili iz pravca Podvožnjaka) prelaze ulicu na njima najlogičnijem i najbližem mjestu.

Međutim, vozači imaju sve manje strpljenja da propuštaju pješake, jer, prema propisima, više to ni ne moraju na ovom mjestu, već nešto dalje.

ne-postojeci pjesacki prelazi (2)Ono što naročito upada u oči je nepažnja roditelja koji svoju djecu, bilo da ih vode za ruku ili guraju u kolicima, prevode mimo pješačkog prelaza i rizikuju da ih udare vozila.

Stare navike je izgleda teško mijenjati, pa bi možda najbolje rješenje bilo, barem privremeno, postavljanje stubića na prilaz starom pješačkom prelazu.

Identična situacija je i kod Gradskog stadiona.

Nekadašnji dugački pješački prelaz više ne postoji, a pješaci su horizontalnom signalizacijom „usmjereni“ prema „zebrama“ u pravcu Robota, odnosno Centra za socijalni rad.

Međutim, u većini slučajeva pješaci i dalje „guraju“ po starom.

Da li je rješenje „dežurstvo“ saobraćajnih policajaca na ovim lokacijama i „udar“ po džepu građana ne znamo, ali iskreno se nadamo da se na ovim nepostojećim pješačkim prelazima neće desiti neka saobraćajna nesreća jer onda će biti kasno da se reaguje.
ne-postojeci pjesacki prelazi (3) ne-postojeci pjesacki prelazi (4) ne-postojeci pjesacki prelazi (5) ne-postojeci pjesacki prelazi (6)