ald prijedor-mladi-ohrid-radionica (1)U periodu od 21. do 24.03.2016, predstavnici Agencije lokalne demokratije Prijedor Milica Rajković, Marko Čađo i Maja Kos prisustvovali su treningu “Obuka za timove mladih dopisnika” koji je održan u Ohridu (Makedonija) u organizaciji ALDA Skopje.

Na ovom treningu su učestvovala 24 mlada dopisnika i omladinska saradnika, koji su odgovorni za pokretanje info tački u Knjaževcu, Subotici (Srbija), Zavidovićima, Mostaru, Prijedoru (BiH), Peći (Kosovo*), Kavadarcima, Skoplju (Makedonija) i Nikšiću (MNE).

Tokom ovog trodnevnog trening, učesnici/ce su upoznati sa alatima za jačanje vještina komuniciranja i promocije učešća mladih unutar mreže. Vođeni trenerima/profesionalcima za komunikaciju i iz oblasti omladinske politike i aktivizma, mladi dopisnici/ce i omladinski radnici/ce su imali za cilj izgraditi komunikacijsku strategiju mreže, proširiti znanje o vođenju info tačaka i poboljšati svoje komunikacijske vještine u smislu pisanog, audio i video sadržaja, te društvenih medija.

ald prijedor-mladi-ohrid-radionica (2)Takođe, trening je imao za cilj učesnicima predstaviti osnove komunikacije naspram politika prema mladima, komunikacije u grupi i mrežne komunikacije, strukturu komunikacije s javnošću i građanima, te kako uvezati aktivnosti sa grupom i unutar grupe.

Učesnici treninga iz Prijedora će svojim novostečenim znanjima i vjestinama značajno doprinijeti poticanju i promociji demokratije, dijaloga i aktivnog učešća mladih u gradu Prijedoru.

Trening je organizovan u sklopu projekta “Regionalna platforma za učešće i dijalog mladih Balkana”, koji je finansiran od EU, a čiji glavni fokus jeste na pitanjima politika mladih, dijalogu i učešću mladih na Balkanu, kako na lokalnom, tako i na regionalnom nivou.

Ovaj projekat također ima za cilj da doprinese boljoj strukturi tematske saradnje kao i koordiaciji između OCD-a i tijela javne vlasti iz zemalja koje su uključene u projekat kao i bolji položaj mladih s manje mogućnosti i aktivizam.

ALD Prijedor