rtrs-doktori bez poslaUmjesto u ordinaciji, sve više je ljekara posljednjih godina na Birou za zapošljavanje.

U Srpskoj, 167 ljekara je nezaposleno. Među njima je i 18 ljekara iz Prijedora. Ostati i čekati šansu, ili s bijelim mantilom u Evropu?

Diploma u ruci i radno mjesto na Birou za zapošljavanje, ovo je ukratko biografija doktora Aleksandra Egića. Više od godinu dana traži posao u struci. Prijave na konkurse i brojne molbe, nisu urodili plodom.

– Većina ne odgovori i oni koji odgovore kažu da su mjesta već popunjena tako da nisam imao sreće. Јedino što sam uspio jeste da u periodu od januara do juna mjeseca volontiram u Domu zdravlja u Novom Gradu, ali posla nije bilo, nisam mogao dobiti ugovor – kaže Egić.

Ugovor nisu dobili ni mnogi drugi, tako je u Srpskoj zvanično nezaposleno 167 ljekara.

Zdravko Suvajac, šef prijedorske Filijale Zavoda za zapošljavanje RS kaže da su pitanju ljudi koji nemaju radno iskustvo i koji nisu odradili pripravnički staž, te da ovaj problem zahtijeva sistemsko rješenje.

Kako ovo pitanje sistemski riješiti, kada i danas mnogo mladih sanja da postanu doktori. U prosjeku se u jednoj akademskoj godini na dva Medicinska fakulteta, opšteg smjera upiše oko 200 studenata.

Mnogi se školuju da bi ljekarsku diplomu, ali u praksi, primjenili u nekoj od zemalja Evroske unije.

– Prema zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske koje smo prikupljali iz zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj, za pet godina je iz zdravstvenih ustanova otišlo 80 ljekara – kaže Јelena Vujić, službenica za odnose sa javnošću u resornom ministarstvu.

Prijedorčanin Aleksandar Egić, strpljenje neće gubiti. Čekaće kaže, na posao tamo gdje je odrastao i gdje se školovao.

– Na kraju krajeva, meni se iskreno odavde i ne ide, no kako vrijeme prolazi moje mišljenje o tome se mijenja – kaže Egić.

A dok ne dobije “doktorsku šansu”, Aleksandrova diploma baš kao i on, čekaće bolje sutra.

RTRS