okruzni sud banja luka (2)Svjedok Hamid Kurtović izjavio je pred Okružnim sudom u Banjaluci kako je vidio da su optuženi Sabahudin Kajdić i Sreto Rokvić odveli Sefera Beširovića.

Svjedočeći iz Danske putem videolinka, Kurtović je rekao da je do 1993. godine živio u Gornjoj Puharskoj kod Prijedora i da je dobro poznavao Beširovića.

“Bio je veoma dobar čovjek i zidar, i radio je na jednoj kući kod vojnog lica u Gornjoj Puharskoj kada je izbio rat, pa je ostao tu i krio se kod kuća porodice Krupić, koji su mu bili rođaci”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, on i supruga su bili kod komšije da uzmu vodu iz bunara kada je vidio da Saša (Sabahudin) i Kajdić vode Sefera.

“Pitao sam: ‘Šta ćete sa tim čovjekom’, a Saša me je upitao zašto nisam prijavio kada sam znao za njega i dodao: ‘Hoćeš i tebe da odvedem.’ Odveli su ga u pravcu škole”, ispričao je svjedok.

On je dodao da se poslije toga otišao spavati, a da ga je zatim probudila supruga i kazala da odvode Sefera prema Crnoj Dolini.

“Odmah sam istrčao iz kuće i pratio sam ih kako ga vode. Stali su kod Esadove kuće, gdje su tražili ašov i Esadova supruga im ga je dala. Zatim su otišli dalje u pravcu rudnika. Poslije su se vratili i Saša je kod bunara uzeo kantu vodu od moje supruge i oprao ruke. Pri tome je nešto psovao”, prisjetio se Kurtović.

Svjedok je dodao da je čuo kako su kasnije pronađena neka tijela u bunaru u Crnoj Dolini i da je mislio da je među njima i Beširović, ali da je kasnije čuo da nije.

Svjedok Kurtović je kazao da Beširevića više nije vidio.

Optužnica Kajdića i Rokvića tereti da su 17. avgusta 1992. godine ubili Beširevića, čije tijelo do danas nije pronađeno.
Prema optužnici, oni su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske, odveli Beširovića u pravcu rudnika Crna Dolina i ubili ga na neutvrđen način.

Suđenje se nastavlja 19. aprila.

BIRN