pressrs-polovna kolica-seseljSiromašnog Dragana Buruša, zvanog Šešelj, iz mjesta Donja Ljubija kod Prijedora, koga pokvarena invalidska kolica sprečavaju da redovno ide i na besplatni ručak u lokalnoj javnoj kuhinji, sjetio se samo Dragan Vurdelja iz Banjaluke.

Naime, ovaj vojni penzioner će napaćenom dobrovoljcu Vojske Republike Srpske iz Prijedora darovati polovna invalidska kolica.

– Voljan sam da pomognem tom čovjeku koga su očigledno svi napustili i zaboravili. Riječ je o kolicima moje pokojne supruge, a vi ćete posredovati da ih otpremimo na Buruševu adresu. Nadam se da ćemo mu time bar malo olakšati svakodnevni život. Jer znate šta, ja znam kako mu je. Prošao sam svašta u životu i u ovom slučaju mogu reći samo da sit gladnom ne vjeruje – kaže Vurdelja za Press.

Nije prijavljen

Za to vrijeme, pedesetpetogodišnji Dragan Buruš, koji ima samo jednu koliko-toliko funkcionalnu nogu, zahvaljuje Vurdelji i ističe da jedva čeka svoje “nove noge”.

– Hvala mu ko rođenom bratu. Kolica će mi svakako olakšati život, jer su se pokvarila ona kojima sam se do sada služio. Tačnije, stradali su im točkovi, a od mog stana do javne kuhinje Dnevnog centra u Ljubiji je dva kilometra. Dakle, na štakama u većini slučajeva ranije nisam mogao da stignem na ručak, pa sam ostajao gladan. Svakih desetak metara sam se zbog bolova morao odmoriti. Nadam se da to neće biti slučaj kada dobijem kolica – navodi naš sagovornik.

Inače, ovaj nekadašnji dobrovoljac Šeste sanske brigade Vojske RS, prema informacijama dobijenim od prijedorskog Centra za socijalni rad, uopšte ne može da računa na pomoć od socijalnih ustanova Srpske.

– Dragan Buruš nije državljanin RS, niti ima prijavu prebivališta na teritoriji Prijedora. Prema tome, ne ispunjava zakonske uslove za sticanje prava iz oblasti socijalne zaštite. Takođe, navedeno lice živi u vanbračnoj zajednici s osobom koja je korisnik prava iz oblasti socijalne zaštite kod JU Centar za socijalni rad Prijedor – kaže Milena Miodragović, direktorka ovog centra.

Ne može u bolnicu

Kako god, Dragan Buruš kaže za naš list da je takav odgovor, nažalost, i očekivao.

– Tako ti je to – nema te u evidenciji, pa živi i budi ko ćuko… Priznajem da moja nevjenčana supruga Zineta živi sa mnom, ali moram reći da je ona u jednako teškom i bolesnom stanju. Zapravo, ima stomu ili kesu na stomaku. Iako prima 120 KM socijalne pomoći, to nije dovoljno za hranu, a kamoli za lijekove i ostalu medicinsku opremu koja je potrebna za brigu o stomi. Oni koji to imaju, znaće o čemu govorim – kaže Šešelj.

Podsjećamo, Dragan Buruš živi u Ljubiji bez ikakvih primanja, a zbog dijabetesa amputirana mu je desna noga, dok je lijeva, kako sam kaže, u jako lošem stanju, jer nema zdravstvenu knjižicu, pa samim tim ne može da se liječi.

– Lakše je bilo dok sam imao noge i mogao da radim makar za nadnicu – prisjeća se Dragan.

WC mu je začepljen!

Buruševi poznanici ističu da je Draganov problem u tome što je državljanin Srbije.

– Upravo zbog toga nema lična dokumenta niti ga ima u evidencijama ovdašnjih socijalnih službi. Živi u rudničkoj zgradi u Donjoj Ljubiji i to od prosjačenja, a u stanu mu je pravi pakao. Struja mu je isključena zbog duga, a WC začepljen, pa nuždu vrši u posudi – otkrivaju, između ostalog, komšije.

Press RS