atv-kozara-vazdusna banjaVazdušna banja kakva se samo poželjeti može – tako za Kozaru pričaju oni koji su se uvjerili u njene blagodeti. U boravak na izletištu Mrakovica kune se Ilinka Macura, predsjednica prijedorskog Udruženja Anemona, koje okuplja djecu oboljelu od astme.

Tradicionalno, gore održavaju školu astme i vježbe disanja. To su, kaže, druga djeca kad se vrate u grad.

“Tri struje se sudaraju gore, zaista ta borova šuma gore i idealna nadmorska visina je za djecu oboljelu od astme je lijek. Baš lijek. Djeca gore ne uzimaju pumpice i bolje se osjećaju kad dođu kući nakon boravka na Kozari”, tvrdi Ilinka Macura, predsjednik udruženja oboljeljih od astme “Anemona” Prijedor.

Dosad je više od 100 mališana, koji imaju problema sa astmom, boravilo na planini a jedna grupa se, upravo, priprema za odlazak. Sigurno će im biti bolje, kaže i doktorica Azra Pašalić. U svom dugogodišnjem pedijatrijskom iskustvu usvjerila se u zdravstvene dobrobiti odlaska na Kozaru.

“Na visini dolazi do poboljšanja krvne slike, eritrociti se uvećavaju, povećava se njihov broj”, kaže dr Azra Pašalić, pedijatar.

Zato stiže i savjet da svi oni koji mogu, makar vikendom, idu na planinu. Doktorica dodaje i da je Kozara veliko blago koje treba iskoristiti i potvrđuje da se udisanjem planinskog vazduha direktno “unosi” zdravlje u pluća.

Osim toga, boravak na planini jača imunitet, pozitivno utiče na kožna oboljenja, ublažava alergijske reakcije i snižava pritisak. Ta klima može da bude veoma pogodna i za ljude koji su zdravi, ali iscrpljeni zbog posla, pod stresom ili su se nepravilno hranili tokom godine.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!

ATV BL