knjizevno vece goran gocicKnjiževnik Goran Gocić, dobitnik NIN-ove nagrade za 2013. godinu, predstavio se sinoć prijedorskoj publici na književnoj večeri u organizaciji Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije”.

Radnja romana “Tai”, u izdanju “Geopoetike”, za koji je Gociću pripalo prestižno priznanje, govori o čovjeku sa Zapada koji sreće čudesnu ženu s Istoka.

To je priča o čovjeku koji iz Beograda odlazi na Tajland, zaljubljuje se u igračicu u striptiz-baru, koju želi da spasi iz njenog dekadentnog svijeta, ispisujući u svom duhu čitave eseje o istočnjačkoj i zapadnoj kulturi, pohvalu ženi, uz poetske i filozofske citate.

Gocić je u umjetničkim krugovima bio poznat kao teoretičar kulture, filmski kritičar, autor dokumentarnih filmova i novinar. Neke od najpoznatijih njegovih studija su “Endi Vorhol i strategije popa” i “Emir Kusturica: Kult margine”.

On je okupljenim ljubiteljima pisane riječi u gradskoj čitaonici u Prijedoru rekao da upravo zbog toga sebe nikad nije vidio kao pisca beletristike.

“Događaj koji sam želeo da opišem bio je najprimereniji za roman i ta forma mi se nametnula, ne zbog mojih neumerenih ambicija nego jednostavno ta priča je tražila roman i ja sam se drznuo da napišem jedan roman i ispostavilo se da je to uspešno”, rekao je Gocić.

On je dodao da je zadovoljan kako je roman primljen među čitalačkom publikom, a govorio je i o budućim projektima, te najavio novi roman čija će tema biti problem emigracije i odlaska sa Balkana na Zapad.

Goran Gocić rođen je 1962. godine u Užicu. Diplomirao je anglistiku na Filološkom fakultetu u Beogradu i magistrirao medije i komunikacije u Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka.

Napisao je poglavlja u 15 knjiga o masovnoj kulturi, koje su objavljene na tri jezika. Gocić je radio kao novinar i urednik u tridesetak medijskih kuća.

Dobitnik je više nagrada za svoje eseje. Autor je dugometražnih dokumentarnih filmova, a radovi su mu dosad prevedeni na deset jezika. Za roman “Tai” dobio je i nagradu “Miloš Crnjanski”.

SRNA