eltatv-prehlade-alergijeIako se većina nas obradovala dolasku proljeća i lijepog vremena, ima i onih kojima su prvi sunčevi zraci i cvjetanje drveća donijeli probleme sa zdravljem. Poteškoće sa kojima se većina suočava su prehlada i alergije. A, s obzirom da su simptomi slični, mnogima je teško da razlikuju o čemu se zapravo radi.

Početak proljeća je vrijeme kada se ljudi uglavnom žale na alergije na polen drveća. Iritacija sluznice oka, nosa, donjih disajnih puteva, otežano disanje, pojačan kašalj, neke su od pojava koje ukazuju na postojanje alergije. Slični simptomi javljaju se i kod obične prehlade, pa je vrlo bitno razlikovati navedene pojave.

– Prehlada se manifestuje simptomima zapaljenja i gornjih i donjih respiratornih puteva uz povišenu temperaturu i uz određene promjene u laboratorijskim nalazima. S druge strane, alergiju ne karakteriše visoka temperatura, nego upravo ova pomenuta iritacija – rekla je internista u ZU „Poliklinika Semiz“, dr Ljiljana Semiz.

Iako sam dolazak proljeća asocira na šetnju i uživanje u sunčanim danima, sve je više onih koji muku muče sa alergijom. Prijedorčani su nam potvrdili da su one izražene u ovo doba godine.

Bitno je da pacijenti na vrijeme otkriju šta im smeta i da nauče da izbjegavaju kontakt sa alergenima, savjetuje doktorica Semiz.

– Kod lijepog, toplog, vjetrovitog i suvog vremena oni ne treba da izlaze napolje. Tada se obično i nalazi najveća koncentracija alergena u vazduhu. Njima se šetnja savjetuje u popodnevnim satima, za vrijeme rose ili kiše – kaže dr Ljiljana Semiz.

Neophodno je da se prilikom pojave prvih znakova alergije ili prehlade javite vašem doktoru. Nikako se ne preporučuje da sami uspostavljate dijagnozu.

ELTA TV1