pressrs-aleksandar drinicAleksandar Drinić, mladi harmonikaš iz Prijedora, nedavno je na četvrtom po redu Međunarodnom takmičenju “MehFest” u Beogradu osvojio prvo mjesto sa 95,25 poena.

Drinić je student treće godine Akademije umjetnosti u Istočnom Sarajevu, na vokalno-instrumentalnom odsjeku, u klasi prof. dr Zorana Rakića.

Takmičenje na kojem je briljirao održano je u koncertnoj dvorani Centra lijepih umjetnosti “Gvarnerius”, a u žiriju su bili profesori Zoran Rakić, Predrag Kostović, Damir Jovanić i Gvozden Eraković.

-Ovaj festival traga za mladim muzičkim talentima, afirmiše harmoniku i talentovane đake. Bogat je i raznovrstan i drago mi je što sam osvojio ovu nagradu – kaže Drinić.

“MehFest” predstavlja najposjećenije takmičenje harmonike u Srbiji. U prosjeku okuplja više od stotinu takmičara koji nastupaju u 15 takmičarskih kategorija (solistička, kamerna, orkestar). Festival se, pored ostalog, ističe i velikim nagradnim fondom kojim su obuhvaćeni pobjednici svih kategorija.

Drinić, kome je uzor svjetski poznati virtuoz na harmonici Jurij Šiškin, nedavno je boravio na razmjeni studenata u ruskom Belgorodu, gdje je uspješno završio prvi semestar i odsvirao završni koncert. Takmiči se od petog razreda osnovne škole i do sada je osvojio četrdesetak nagrada, većinom prvih. Nastupao je, između ostalog, na osmom po redu Međunarodnom takmičenju “Naujene 2015” u Daugavpilsu u Letoniji, takmičenjima za mlade harmonikaše u Srbiji (Smederevo i Lazarevac) i na Međunarodnom festivalu harmonike “Akordeon art” u Sarajevu.

Press RS