srna-grujicic-nagradaU Modriči je, u okviru manifestacije “Gajkovo pjesničko proljeće”, ove godine književna nagrada dodijeljena Nenadu Grujičiću iz Novog Sada, inače porijeklom Prijedorčaninu, za knjigu pjesama “Svetlica” u izdanju beogradske “Prosvete”.

Nagrada Grujičiću koju dodjeljuje Srpski kulturni centar Modriča uručena je na književnoj večeri, održanoj u Srpskom kulturnom centru.

U okviru književne večeri dodijeljena je i “Pjesnička plaketa” poetskoj manifestaciji “Brankovo kolo” za dugogodišnji i uspješan rad i afirmaciju književnog stvaralaštva Republike Srpske.

Pjesnik i direktor poetske manifestacije “Brankovo Kolo” Grujičić rekao je, primajući nagrade, da je srećan zbog nagrade koja mu je pripala za knjigu “Svetlice”, a onda i zbog priznanja koje je dodijeljeno “Brankovom kolu” za doprinos u razvijanju pjesničkog, ijekavskog obrasca saradnje, u okviru ukupne srpske kulture.

“Sa Zdravkom Popovićem Gajkom upoznao sam se prije 30 godina na poetskoj manifestaciji `Brankovo kolo`, na kojoj je Gajko bio važan gost”, rekao je Grujičić.

On je naglasio da je Gajko, pojavljujući se na Stražilovu, u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu, donosio komšijsku svjetlost i davao svima nadu, zapravo direktno svojim životom potvrđivao da je poezija besmrtna.

Grujičić je, govoreći o Gajku, naglasio da je on ona vrsta ukletih pjesnika koji raširenih grudi, otvorenog garda idu prema životu, prema snazi pjesničkog govora i neupitno i silno vjeruju u pjesničko izražavanje, zapravo žrtvuju cjelinu svoga bića, sam svoj život i negdje ih je poezija preuzela i odnijela negdje daleko.

“Gajko je živeo poeziju, i svoju i tuđu, plamtio, gorio i sagorio u apsolutnom povjerenju u pjesničku riječ i njenu misiju”, smatra Grujičić.

Milenko Popović, brat pokojnog Gajka, pokretač “Gajkovog pjesničkog proljeća” rekao je da manifestacija, koja je tradicionalna, značajno doprinosi razvoju kulture u Modriči.

“Ovogodišnje `Gajkovo pjesničko proljeće` biće obilježeno brojnim kulturnim dešavanjima koje će, kao i svih devet godina ranije, dati doprinos kulturnim zbivanjima i unapređenju kulturne djelatnosti u Modriči”, istakao je Popović.

On je podsjetio da je manifestacija, a time i nagrada “Gajkov pjesnički šešir”, ustanovljena prije devet godina u znak sjećanja na preminulog modričkog pjesnika Zdravka Gajka Popovića.

U okviru književne večeri promovisana je knjiga “Negacija praznine – život i stvaralaštvo pjesnika Zdravka Gajka Popovića” autora Marka Raulića Đukića, u izdanju Srpskog kulturnog centra Modriča.

Gajkov život i stvaralaštvo autor Raulić prikazuje kroz objavljene recenzije Gajkovih djela, kritike i komentare, novinske članke i fotografije.

SRNA