izlozba karikatura (1)U prijedorskoj Galeriji `96 večeras je otvorena izložba pod nazivom “Nagrađene i odabrane karikature za `Pjerovu` nagradu 1967- 2015. godina, na kojoj je izloženo 140 karikatura 48 vrhunskih karikaturista.

Izložbu je otvorio Bojan LJubenović, poznati aforističar, novinar “Večernjih novosti” u kojima svakodnevno uređuje strane humora i urednik je rubrike “Takoreći nezvanično” u istom listu.

“Ovo je, mogu slobodno reći, istorijski trenutak za jugoslovensku karikaturu jer se prvi put dešava da su na jednom mjestu izložene najbolje karikature sa najčuvenijeg konkursa novinske karikature `Pjer`”, rekao je LJubenović.

On je dodao da nije poznat razlog zašto najbolje karikature sa konkursa “Pjer” nisu do sada izlagane na jednom mjestu.

izlozba karikatura (2)“LJubitelji karikature u Prijedoru imaju mogućnost da vide karikature koje su bile izložene u Rimu, u Francuskoj, Portugaliji. Bile su pozivane na izlaganje u Japan, a ovo je prvi put da se najbolji radovi mogu videti na jednom mestu”, rekao je LJubenović.

Direktor galerije Tihomir Ilijašević istakao je da su izloženi radovi velikog broja majstora karikature koji su dobijali nagrade i na najznačajnijim svjetskim konkursima.

“Naum nam je bio da ovu izložbu nazovemo `Mala istorijska čitanka`, ali smo odustali. Bio bi to pleonazam, jer očigledno je. A nije ni mala, jer 48 godina života za jednog čovjeka i jednu nagradu nije malo”, kazao je Ilijašević.

Konkurs karikature “Pjer” pokrenule su “Večernje novosti” 1967. godine.

Idejni tvorac je slikar i karikaturista Dragan Savić, a njegovu ideju u djelo je sproveo Prijedorčanin Slobodan Glumac, tadašnji glavni i odgovorni urednik “Večernjih novosti”, u to vrijeme najtiražnije novine u Jugoslaviji.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

izlozba karikatura (3) izlozba karikatura (4) izlozba karikatura (5) izlozba karikatura (6) izlozba karikatura (7)