avaz-arifagic-nova grlaHotel za krave koji se nalazi u sklopu najmodernije farme u BiH u Trnopolju kod Prijedora, u vlasništvu Jusufa Arifagića, norveškog poljoprivrednika s adresom u Kozarcu, bogatiji je za oko 200 grla. Riječ je o steonim junicama koje su na farmu nedavno stigle iz Norveške. S ovim drugim kontingentom na farmi je trenutno oko 300 grla, a taj broj bi se do kraja godine trebao udvostručiti.

Puna proizvodnja

Arifagić planira u avgustu uvesti još 120 grla, čime bi kapacitet moderno i savremeno uređene štale bio popunjen.

-Najbitnije je da nakon šest godina pokrećemo punu proizvodnju. Ekonomski gledano, prihodi će nakon šest godina početi pokrivati rashode – kazao je Arifagić, koji paralelno gradi i pogon za proizvodnju bioplina.

Sve je već izdefinirano. U prvoj fazi, do kraja godine bit će zaokružena prva cjelina novog pogona. U planu je i gradnja još jedne štale kapaciteta 700 grla. U narednih pet godina, po Arifagićevim riječima, najmodernija farma u BiH trebala bi imati oko 5.000 grla.

Kreditna linija

U ovaj projekt dosad je uloženo više od deset miliona KM. U ovoj godini s novim ulaganjima investicije u sistem “Arifagić Investment” trebale bi dostići 15 miliona KM. Uz vlastita višemilionska sredstva, gradnja uzgojno-selekcijskog centra za norveško crveno goveče podržana je i turskim kreditima iz linije za održiv povratak.

Najveći centar

Arifagića, vlasnika kompanije “Arifagić Investment”, neki nazivaju ambasadorom Norveškog crvenog govečeta (NRF).

-Želim investirati u nešto što donosi dobro. Ovo je van granica Norveške, ne računa li se Irska, jedina farma s čistim NRF-om. I u Norveškoj su toga svjesni i žele da ovo ovdje bude najveći centar za uzgoj norveškog crvenog govečeta u svijetu. Tu šansu trebamo iskoristiti – kazao je Arifagić.

27 radnika trenutno zaposleno, a među njima je osam mladih stručnjaka s fakultetskom diplomom.

Dnevni avaz