36 nivea bh fashion showOd 02.04. do 05.04.2016. godine, 36.NIVEA BH Fashion Week Sarajevo otvara svoja vrata na dvije nove lokacije, Porsche Sarajevo salon Audi i Zemaljski Muzej Sarajevo.

U sklopu njega održaće se i takmičenje za mlade dizajnere “Perwoll New Generation” 2016 .

Pobjednik, tačnije, nositelj treće “Perwoll New Generation 2016” titule dobiva 1000 eura.

Devetnaest finalista imaće priliku da zasijaju svojim kolekcijama na najposjećenijem modnom događaju.

Jedna od njih je i Jelena Gvozden iz Prijedora koja je diplomirala na Tehnološkom fakultetu Banja Luka.

“Nakon što sam završila studije počela sam da radim u jednoj tekstinoj firmi koja se bavi proizvodnjom zaštitne odjeće, tako da sam sama kriva sto me je ista odvlačila sve dalje i dalje od modne scene zbog same politike poslovanja. Samim tim bila sam minimalno uključena u sva dešavanja koja se tiču mode. Sada nakon što sam prestala sa radom u toj firmi pokušavam da se vratim modnim vodama te iza sebe i nemam neku zavidnu biografiju”.

Njenu kolekciju možemo pogledati 04.04.2016. Zemaljski Muzej Sarajevo a koji naziv nosi i kakvu poruku širi:

“Moja kolekcija nosi naziv WITHOUT FREEDOM baš zbog te neke ne slobode duha koja prati ljude danas”.
Tokom samog procesa, pa potom završetka kolekcije, svaki kreator zamišlja određen tip žene koji najviše odgovara upravo tim kreacijama. Jelena kaže da žene koje su slobodnog duha idealno se uklapaju u njene odjevne predmete.

A na pitanje koji za nju je najbolje odjeveni muškarac i žena ona kaže:

“Najbolje obučen muškarac i zena je najteže pitanje koje ste mi postavili. Teško da mogu da nađem nekog ko je dovoljno dugo u medijama i da je izgradio svoj stil koji uklapa sa nadolazećim trendovima. Što se tiče BiH lica pada mi na pamet Dino Merlin koji nastoji biti drugačiji ili Dijana Tepšić koja svoj klasičan stajling nadopunjuje šminkom i modnim dodacima. Mogu još da pomenem i u Srbiji par modnih dizajnera i urednika koji vode računa o odijevanju kao što su Petar Janošević, Darko Kostić ili Nenad Janjatović i Nenad Radulović. Što se tiče žena u Srbiji možda mogu da pomenem Jelenu Tomašević koja je uvijek odmjerena u svojim kombinacijama ali svakako pohvalnog izgleda ili Jelenu Đoković ili Rušku Bergman. Uglavnom po meni ljudi koji puno putuju i koji ne provode mnogo vremena kod nas se u biti dobro oblače”.

Organizator 36.NIVEA BH Fashion Week je Udruženje manekena i modnih kreatora BiH a izvršni producent agencija Abc Models Mgmt, koja je u toku 2015 godine dobitnik međunarodnog priznanja poboljšanja kvalitete kulture u zlatnoj kategoriji za doprinos razvoja BH modne scene i međunarodne nagrade za kvalitet kao najbolje model management agencije u Bosni i Hercegovini i Istočnoj Evropi.

NIVEA BH Fashion Week