rtrs-vocarstvo-skladisni kapacitetiPrijedor je jedan od gradova Republike Srpske s razvijenom voćarskom proizvodnjom. Prijedorski voćari suočeni su s brojnim problemima u radu.

Nedostatak kvalitetnih sredstava za zaštitu bilja, potrebne mehanizacije za obradu i uređeno tržište, problemi su ovdašnjih voćara. To nije sve, proizvodnja im veoma često zavisi od vremenskih uslova.

Osim mraza koji je karakterističan za ovo doba godine, voćari iz Prijedora, najviše strahuju za plasman svojih proizvoda. Gledajući prognozu kažu,ovo bi ipak trebalo da bude voćarska godina.

– Najveći problem generalno je plasman, neuređeno tržište. To je problem broj jedan), istakao je Siniša Đaković, voćar.

Kako bi ustabili i poboljšali proizvodnju, Udruženje voćara Prijedor pokrenulo je inicijativu za izgradnju hladnjače. To bi značajno uticalo na očuvanje kvaliteta proizvoda , ali i plasman na domaće i inostrano tržište.

– Mi pravog skladišnog kapaciteta i nemamo na teritoriji Prijedora. Tako da bi nam neka hladnjača puno značila, značila bi zato što bismo mi onda iz te hladnjače mogli kontinuirano snabdijevati kvalitetnom robom naše trgovačke centre, našu pijacu, naše kupce, rekao je Radivoj Vujković, predsjednik udruženja voćara Prijedora.

Podrška voćarima ni ove godine neće izostati od gradske uprave. Podsticaji i subvenicije, već su namijenjeni za ovaj vid proizvodnje.

– U budžetu za 2016.-u godinu po tom osnovu planiramo plasirati 40.000 konvertibilnih maraka i to u dvije linije, istakla je Zinajda Hošić, načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu.

Prijedorsko Udruženje voćara, u saradnji sa gradom i inostranim partnerima, planira osnivanje lokalne Zadruge voćara grada Prijedora. I to sve u cilju osiguranja plasmana proizvoda.

RTRS