anadolija-kozarac-dom kulture (1)Nezadovoljni građani Kozarca što je budućem obnovljenom Domu kulture namijenjen podrumski prostor u stambeno-poslovnoj zgradi, uputili su preko Savjeta mjesnezajednice zahtijev Gradskoj upravi Prijedor da ga ona, kao njegov vlasnik, proda i da se sredstvima dobivenim za njega, započne na adekvatnom prostoru izradnja objekta za potrebe ove ustanove iz oblasti kulture.

Prije trinaest godina načelnica tadašnje opštine Prijedor Nada Ševo i predsjednik Skupštine opštine nedavno preminuli Muharem Murselović, sklopili su sa Husnijom Salešom investitorom i vlasnikom građevinskog preduzeća iz Kozarca ugovor kojim se investitor obavezao da će u prizemlju buduće stambeno-poslovne zgrade, izgrađene na prostoru devastiranog u ratu nekadašnjeg Doma kulture, obezbjediti za novi dom 635 metara kvadratnih.

anadolija-kozarac-dom kulture (4)– Isti akteri su 2004. godine su aneksom ugovora Dom kulture preselili u prizemlje izgrađene stambeno-poslovne zgrade, uz dobivanje još 175 metara kvadratnih po cijeni od 500 KM po metru kvadratnom. Ukupna površina trebala je tako da iznosi 810 metara kvadratnih, međutim njegova stvarna površina iznosi samo 271 metar kvadratni. Dakle, nedostaje 530 metara kvadratnih – izjavio je za Anadolu Agency potpredsjednik mjesne zajednice Kozarac dr. Zlatko Škerić.

Prema njegovim riječima osim što je u podrumu, pomenuti prostor je i nefunkcionalan, jer se u njemu nalazi šest stubova, širine 80 centimetara i sa razmakom između njih 4,83 metra i ima samo jedan ulaz, što je u suprotnosti sa republičkim zakonskim propisima jer takvi objekti radi sigurnosti građana moraju imati ulaz i izlaz.

Napomenuo je da je nefunkcionalnost prostora potvrdila i dipl.inžinjer građevinarstva Svjetlana Zmijanjac iz Kozarske/Bosanske Dubice, koju je MZ Kozarac angažovala kao stručno lice.

anadolija-kozarac-dom kulture (3)Na potezu Gradska uprava

– Očekujemo da gradska administracija na čelu sa gradonačelnikom Markom Pavićem ispravi ovu nepravdu i na taj način što će se za potrebe Doma kulture obezbjediti zemljište, urbanisčko-tehnička saglasnost i svi ostali papiri, a sredstvima od prodaje podrumskog prostora, što smo naveli u zahtjevu, započeti izgradnja u Kozarcu izuzetno neophodnog objekta – rekao je dr. Škerić.

On je rekao da oni nisu megalomani i da bi im odgovarao svaki Dom kulture koji zadovoljava sve propisane standarde sa 100 mjesta za sjedenje i binom.

Prostor bi bio korišten kao kino, za nastup KUD-a “Kozara“, za koncerte i pozorišne predstave, dok bi ostale prostorije koristio KUD i nevladine organizacije.

Procjene su da je za izgradnju i opremanje novoizgrađenog doma kulture potrebno oko milion KM, a dr. Škerić je rekao da očekuju i dodatnu podršku Gradske uprave.

Podsjetio da su građani Kozarca svojim sredstvima učestvovali u sufinansiranju obnove pojedinih objekata među kojima i Zdravstvene stanice za koju su obezbjedili 470 hiljada KM, te izrazio nadu da će dati svoj doprinos i u izgradnji ovog objekta.

anadolija-kozarac-dom kulture (5)KUD “Kozara” bez adekvatnog prostora

Nekadašnji Dom kulture u Kozarcu izgrađen je 1948. godine.

– Selimaga Sitnica, pravnik po struci, Bečlija, iz stare begovske porodice iz Kozarca je prije gotovo 70 godina na prostoru gdje je izgrađena stambeno-poslovna zgrada, pošta i obdanište poklonio je značajan dio svog posjeda za izgradnju Doma kulture i velikog parka sasvim sadržajima. Neko je izigrao njega, Kozarac i Kozarčane – kazao je umjetnički rukovodilac Kulturno-umjetničkog društva “Kozara“ Hamdija Joldić.

On je prije sedam godina obnovio rad Kulturno-umjetničkog društva “Kozara“, osnovanog 1948. godine.

anadolija-kozarac-dom kulture (2)Društvo broji 120 članova, ali nema adekvatan prostor za rad i nastupe, već koristi fiskulturnu salu O.Š.“Kozarac“, no unatoč tome postiže zavidne rezultate kako u BiH, tako i u inostranstvu.

– Kino je bilo ponos Kozarca i nadam se da ću ipak, doživjeti da naša mjesna zajednica, koja je bila jedna od najvećih u bivšoj SFRJ, a sada u Bosni i Hercegovini, obnovi Dom kulture sa svim svojim sadržajem – kazao je Joldić.

Pozvao je čelnike grada Prijedora da im pomognu da se on što prije izgradi i opremi uz napomenu da Kozarčani svojim sredstvima u njegovom budžetu partcipiraju sa 30 posto.

Faktor.ba-Anadolu Agency

anadolija-kozarac-dom kulture (6)