ilustracija-prosjacenjeNa ulicama Prijedora sve je više prosjaka. U grad na Sani većinom dolaze iz Federacije Bosne i Hercegovine, ali i drugih dijelova Republike Srpske.

Organizovano prosjačenje problem je za policiju ali i socijalne radnike. Zabrinjavajuće je to što su većina prosjaka djeca.

Veliki broj prosjaka okupirao je ulice Prijedora. Mještani su ogorčeni, kažu u anketi za RTRS.

Policija svakodnevno privodi osobe uhvaćene u prosjačenju. Prošle godine na teritoriji Prijedora evidentirano je 49 lica koji se bave prosjačenjem .Dodatni problem je iskorišćavanje djece.

“Lica koja čine prekršaj i koja čine prosjačenje, ne čine to svojom voljom, nego najvećim dijelom iza njih stoje pojedinci koji ih navode na prosjačenje, i njih treba spriječiti da prosjače na taj način, pomoći im, i fizički i u svakom smislu, jer iza njih stoje pojedinci koji su jako bogati”, rekao je Zoran Inđić, inspektor opšte policije u sektoru policije.

Branka Јandrić Vuković iz Centra za socijalni rad Prijedor navodi: “Ono što je u nadležnosti Centra za socijalni rad jeste da odmah po dobijanju informacije o pojavi prosjačenja, odnosno ekspoloatacije djece u tu svrhu intervenišemo u smislu zbrinjavanja djece. U Prijedoru trenutno nemamo prihvatilište za djecu zatečenu u prosjačenju”.

Kazna za lica koja budu uhvaćena u prosjačenju ili navođenju na prosjačenje su 200 do 1.200 maraka. Iako su kazne rigorozne, prosjaci u Prijedoru ne odustaju.

RTRS