boris tomic i milos babicProtekle subote u Bugojnu je završen 42. Teatarski festival BiH FEDRA 2014 na kojem su učestvovali i članovi Omladinskog dramskog studija „Živko Desnica“ iz Prijedora sa predstavom „Draga Jelena Sergejevna“ koju je prema djelu Ljudmile Razumovske režirao Radenko Bilbija.

Nakon što je odigrano svih sedam takmičarskih predstava, uručena su priznanja onim najboljima koje je izabrao žiri koji su činili Nedžad Begović-reditelj iz Sarajeva, Maja Zećo-glumica iz Mostara i Zoran Perišić-glumac i reditelj iz Banja Luke.

Mladi Prijedorčani su osvojili jednu nagradu koja je pripala Milošu Babiću za najbolju mušku epizodnu ulogu.

Ovaj uspjeh je tim veći jer je Miloš u ulogu Viktora(Viće) „uskočio“ tek uoči Festivala pošto je Dragan Mrkonjić, član „originalne“ postave, nedavno otputovao za Sjedinjene Američke Države.

Nagrada „Bugojanska maska” pripala je Katoličkom školskom centru „Sv.Franjo” Opća gimnazija Tuzla, čija je predstava “Antigona”, rediteljke Ivane Milosavljević, proglašena za najbolju.

Nagrada IDEA PLUS za najbolju režiju pripala je Amelu Ugarku, za predstavu „Ja ili neko drugi” , koju su po tekstu Maje Pelević odigrali članovi bugojanskog Teatra „Fedra“.

Žiri publike je za najbolju predstavu proglasio „Čekajući Godoa”, Teatra „Total” iz Visokog.

Organizator 42. teatarskog festivala BiH bio je Kulturno-sportski centar Bugojno, u partnerstvu s Teatrom „Fedra” iz ovog grada, a generalni pokrovitelj bila je Opština Bugojno.