srna-vode srpske-promo materijal (1)Predstavnici prijedorske kancelarije Javne ustanove “Vode Srpske” uručili su danas edukativni materijal učenicima Osnovne škole “Branko Ćopić” iz Prijedora, te ovdašnje Gimnazije “Sveti Sava” i Ugostiteljsko-turističke i ekonomske škole.

Akcija je organizovana povodom 22. marta, Svjetskog dana voda.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana voda, koji se prema rezoluciji UN obilježava od 1992. godine, jeste “Voda i poslovi”, čime se želi naglasiti značaj vode u pravcu otvaranja novih radnih mjesta jer danas više od milijardu i po ljudi u svijetu obavlja poslove koji su u vezi sa vodom.

UN upozoravaju da čovječanstvo mora dramatično da promijeni način na koji se voda troši, te kako se njome upravlja i kako se dijeli.

srna-vode srpske-promo materijal (2)Naše područje izuzetno je bogato vodom i obiluje neiskorišćenim potencijalima koje je potrebno integrisati u buduće projekte održivog razvoja.

Prema podacima Svjetske banke, BiH je u cijelom svijetu zemlja sa najvećom količinom vode za piće po glavi stanovnika – sedam puta bogatija od NJemačke po obnovljivim izvorima pitke vode, a po ukupnom vodnom bogatstvu prva je u regionu i sedma u Evropi.

Centralno obilježavanje Svjetskog dana voda “Vode Srpske” organizuju sutra u Bijeljini.

SRNA