razigrana mladost 2016-plakatSrpsko kulturno-umjetničko društvo “Doktor Mladen Stojanović” Prijedor trinaestu godinu domaćin je Međunarodnog festivala folklora “Razigrana mladost” koji će u gradu na Sani početi sutra i trajaće do 20. marta, najavila je danas predsjednik ovog SKUD-a Mara Ećim.

Kroz smotru folklora do sada je prošlo više od 200 društava iz Prijedora, regije, Republike Srpske, BiH i inostranstva i više od 5.000 najmlađih folkloraša, a većini je ovo prvi nastup i vatreno krštenje na podijumu, uvijek pred velikim brojem gledalaca.

Smotre su do sada najčešće trajale samo po jedan dan, ponekad po dva, a zahvaljujući zapaženim rezultatima SKUD-a na međunarodnoj sceni i članstvu u CIOFF-u, najvećoj organizaciji za folklor na svijetu, ukazala se prilika da prijedorski SKUD organizovanjem folklornog festivala po standardima ove organizacije, od pridruženog člana postane njen punopravni član.

“Da se ovo članstvo ostvari potrebno je da se ispune određeni uslovi i standardi, a neki od najvažnijih su da festival mora da traje najmanje pet dana, da okupi pet ansambala iz pet država i da se organizuje najmanje pet godina”, navela je Ećimova.

Upravni odbor SKUD-a donio je odluku da se ove godine trajanje smotre produži na pet dana i da se ubuduće ova manifestacija zove Međunarodni festival folklora “Razigrana mladost”.

Dvije festivalske večeri biće održane u Dvorani “Mladost” Prijedor, a dvije u Pozorištu Prijedor, a u okviru festivala biće organizovani seminar i okrugli sto o temi “Rad sa djecom u folkloru” i akcija dobrovoljnog davanja krvi.

Učesnici dolaze iz Srbije, Hrvatske, Makedonije i Bugarske i zajedno sa domaćim folklorašima prijedorskoj publici predstaviće se više od 1.200 mladih igrača.

SRNA