rtrs-hronicni bolesnici-promjena vremenaU poslednjih mjesec dana, u prijedorskom Domu zdravlja, više je pacijenata sa respiratornim infekcijama.

Vremenske oscilacije i velike temperaturne promjene i to u kratkom periodu prouzrokovale su komplikacije kod hroničnih bolesnika. Istovremeno je povećan broj oboljelih od virusnih infekcija. Ipak, ljekari kažu – sve je kako su i očekivali za ovo doba godine.

Povišena temperatura, kašalj , glavobolja, groznica, bolovi u mišićima samo su neki od siptoma virusnih infekcija. U prijedorskom Domu zdravlja nisu velike gužve, ali virusno zaraženih pacijenata itekako ima.

Najčešće se javljaju pacijenti sa respiratornim infekcijama. Za sada još,bojazni od epidemije nema. Da bi sve to izbjegli bitno je kažu, ljekari izbjegavati zatvoren prostor i gužve, provjetravati prostorije, uzimati dosta tečnosti i svježeg voća.

– Prevencija, naravno su vitaminski preparati. Prevencija je i neki zdrav život u smislu zdrave prehrane i fizičke aktivnosti. Ne podrazumijeva da se čovjek zatvori u kuću, jer to zaista nema nikakvog efekta, ali neki zdrav život i izbjegavanje nekih masa je za sad najbolja prevencija, istakla je Gordana Radanović, doktor porodične medicine.

Virusne infekcije su tipične za sve uzraste pacijenata. Savjet – jačanje imuniteta i oprez u sezoni virusa. Takođe, uzimanje antibiotika bez ljekarske preporuke nije preporučljivo. Apotekari kažu, povećane potražnje i to za određenim proizvodima ima.

– Kao što se povećavaju respiratorne infekcije, tako se povećava i potrošnja. To su obično antibiotici i antipiretici, to su sredstva za sniženje temperature, vitamini i tako dalje, naglasio je Milan Kubat, magistar farmacije.

Astmatičarima i pacijentima sa hroničnim oboljenjima ne preporučuju se aktivnosti prilikom maglovitog vremena, kojeg u gradu na Sani ne manjka.

RTRS