hitna pomoc-intervencijaVerbalni napadi, prijetnje, vrijeđanje, ali i fizičko nasrtanje na ljekare sve je učestalije u zdravstvenim ustanovama širom RS, a najgore je zaposlenima u službama hitne medicinske pomoći, koji su nerijetko meta pacijenata pod dejstvom alkohola.

Posljednji incident dogodio se kada je jedan Dobojlija uhapšen zbog napada i prijetnji pištoljem radnicima Centra za mentalno zdravlje u tom gradu. Nešto prije toga desio se napad na medicinske radnike u Univerzitetskom kliničkom centru RS, a sredinom januara pacijent je izazvao pravu dramu na prijemnom odjeljenju Opšte bolnice u Gradišci mašući gasnim pištoljem s namjerom da se obračuna sa jednim od ljekara.

Pomoćnik direktora u dobojskoj bolnici “Sveti apostol Luka” dr Aleksandar Panić kaže da je verbalnih sukoba i napada sve više te da doktori dobojske bolnice ulažu maksimalne napore da ostanu na visini zadatka.

– Nedavno smo imali fizički napad na medicinskog tehničara od strane pacijenta u Službi za psihijatriju, a u Službi za otorinolaringologiju dežurnog doktora i sestru napao je pacijent koji je više puta osuđivan. Verbalno ih je zastrašivao i prijetio šta će im raditi ako mu ne saniraju ranu onako kako on misli da treba – rekao je dr Panić.

On je precizirao da medicinski radnici njihove ustanove u svim kriznim situacijama na raspolaganju imaju Službu obezbjeđenja bolnice te da bi se ljekari osjećali mnogo sigurnije kada bi policijski službenici patrolirali oko zdravstvenih ustanova.

Prema riječima šefa Službe obezbjeđenja i transporta UKC RS Milana Divjaka, u ovoj ustanovi se najčešće događaju verbalni napadi na medicinsko osoblje u prijemnoj hirurškoj ambulanti gdje pojedini pacijenti dolaze u alkoholisanom stanju.

– Fizički napadi su rijetki, godišnje jedan do dva slučaja, ali posljednji verbalni napad na doktora imali smo nedavno, kada je naša služba obezbjeđenja intervenisala – rekao je Divjak i istakao da UKC ima i video-nadzor kojim dokazuju napad na lica.

Radnici u bijelim mantilima banjalučkog Doma zdravlja gotovo svakodnevno trpe uvrede i poniženja, a najgore je medicinarima u Službi hitne pomoći.

– U Hitnoj smo prošle godine imali više fizičkih napada na ljekare, gdje su ih pacijenti gurali, potezali za ruke, bacali tlakomjere i nalaze u lice, čupali infuzije i bacali na medicinske sestre. Čak četiri puta smo bili primorani da pozovemo policiju da interveniše – rekli su u Domu zdravlja Banjaluka i dodali da su pored ljekara verbalnim napadima, vrijeđanju i ponižavanju izložene i medicinske sestre i dispečeri koji primaju hitne pozive za izlazak na teren. Naglašavaju da njihovi radnici najčešće dobijaju prijetnje koje se odnose na gubitak posla i fizičko obračunavanje.

– S ciljem zaštite osoblja u toku je postavljanje video-nadzora u prostoru čekaonica Službe hitne pomoći, a napisali smo i uputstvo za tačan način postupanja prilikom fizičkog napada na zaposlene u našoj ustanovi – pojašnjavaju u Domu zdravlja Potkozarci.

Prema riječima direktora prijedorske bolnice Mirka Sovilja, medicinare najčešće napadaju verbalno u Hitnoj i to u pijanom stanju.

– Naviknuti smo na svakakve scene, ali trpimo, jer moramo biti na raspolaganju pacijentima – kaže Sovilj.

Izmjena zakona

Mirko Sovilj je istakao da je Sindikat medicinskih radnika više puta tražio izmjenu Krivičnog zakona po kome bi se napad na zdravstvene radnike tretirao kako napad na službeno lice.

– Međutim, to nikada nije usvojeno, a prijeko je potrebno da dobijemo taj status kako bi ljudi koji nas napadnu snosili mnogo veće sankcije. Vjerujem da bi to smanjilo broj napada, a i osjećali bismo se sigurnije – rekao je Sovilj.

Glas Srpske