zlatna vila 2015-prvo vece (1)Srpsko prosvjetno crkveno-pjevačko društvo “Vila” iz Prijedora osnovano je davne 1885. godine. Društvo trenutno broji oko 40 aktivnih članova.

Tradicija horskog pjevanja u Prijedoru duga je 130 godina. Srpsko pravoslavno crkveno – pjevačko društvo “Vila” osnovano je u svrhu očuvanja srpske tradicije i horskog pjevanja. Danas ovo društvo važi za najstarije u BiH, a broji oko 40 članova, uglavnom mladih ljudi.

– Ja bih volio da ima više starijih članova, ali drago mi je što imamo dosta mladih. Oni shvataju ono što je ponekad teško shvatiti starijim članovima, kao na primjer smisao pojanja na liturgiji – izjavio je dirigent SPCPD “Vila” Prijedor, Aljoša Novaković.

Članovi ovog prijedorskog hora kažu da “Vila” za njih predstavlja nešto posebno. Ponosni su što su dio društva koje se može pohvaliti tradicijom dugom više od jednog vijeka.

skud dr mladen stojanovic-svecana akademija (15)– Meni je u “Vili” stvarno fantastično. I svako ko dođe u “Vilu” je dobro prihvaćen. Svaki nastup i svako putovanje je jedno novo iskustvo – kaže članica SPCPD “Vila”, Prijedor, Lana Banjac.

– Mi smo tamo kao porodica. Družimo se, putujemo zajedno – rekao je Rajko Lopar.

– U “Vili” sam četiri godine. “Vila” je za mene napravila veliki napredak u muzičkom i kulturnom obrazovanju – rekao je David Malešević.

Tokom Drugog svjetskog rata rad “Vile” je prekinut. Nakon završetka rata, tradiciju društva nastavlja Srpsko kulturno – umjetničko društvo “dr Mladen Stojanović”. Pored ovoga, iz “Vile” su proistekla i brojna druga društva i kulturne institucije, poput Muzičke škole i Pozorišta Prijedor.

– Društvo “dr Mladen Stojanović” dalo je neizmjeran doprinos i održalo tu tradiciju. To je sve nekada bilo jedno društvo, a nadam se da će ponovo jednog dana biti – rekao je dirigent Aljoša Novaković.

Srpsko pravoslavno – crkveno pjevačko društvo “Vila” do sada je nastupilo na brojnim domaćim, međunarodnim i svjetskim takmičenjima. Okitili su se značajnim nagradama i priznanjima. Manifestacija na koju su posebno ponosni je Međunarodni festival horova “Zlatna vila” koji se održava svake godine u maju, a dio je svečanosti kojima se obilježava 16. maj, Dan grada Prijedora.

ELTA TV 1