m1-skola kozarac-suzivotU OŠ Kozarac Srbi, Bošnjaci i Romi najbolji su drugari.

Da sve priče o obrazovanju nisu tužne i ne liče jedna na drugu dokaz je osnovna škola u Kozarcu nadomak Prijedora. U ovoj školi nacionalna grupa predmeta izučava se godinama, a mališani Srbi, Bošnjaci, Ukrajinci i Romi, najbolji su drugari.

Ovo je Republika Srpska, ali i Bosna i Hercegovina. Prijedor. Kozarac. Gdje smo – svjedoče ljudi, zastave, ali i pokoja zaostala rupa od metka. Iz rata.

Svjedoci rata s jedne strane, prekoputa život, i škola u kojoj se uči i ćirilica i latinica i islamska i pravoslavna i ukrajinska vjeronauka.

350 učenika Osnovne škole Kozarac uči po nastavnom planu RS, ali uz priznato pravo na nacionalnu grupu predmeta. Učiteljica Ismira Joldić iz Tuzle je doselila zbog posla.

“U odnosu na nastavni plan RS razlika je u fondu časova. Oko 90 posto gradiva je isto. Oni prvo uče latinicu, pa u trećem ćirilicu”, kaže Joldić.

A da oba pisma znaju pokazali su nam učinici.

Ćirilični pano osnovne škole Branko Ćopić, pod sloganom “Upoznajmo se”, djecu škole u Kozarcu podsjeća ko su bili Ćopić i Nušić. Uzvraća im se znanjem o bosanskim stećcima.

“Mi se trudimo izbaciti politiku iz škole, gdje je politika tu je problem”, istič Mirzet Mujičić, direktor OŠ Kozarac.

Koliko god da je teško bili izgraditi suživot nakon rata ovi ljudi su uspjeli. Kozarac ima blizu 10.000 stanovnika, toliko ih je i u dijaspori. Svoje mjesto zovu bosanskim Beverly Hillsom.

“Stariji se trebaju zapitati kako razgovaraju sa djecom, ne učiti ih da se ta djeca svete za ono što su im očevi prošli”, jasan je Sabahudin Garibović, predsjednik Udruženja logoraša BIH

Popularnom trendu zvanom odcjepljenje ne odolijevaju ni u ovoj mjesnoj zajednici. Cilj je da Kozarac bude samostalna opština.

N1

Video pogledajte na adresi
http://ba.n1info.com/a29309/Vijesti/Vijesti/Skola-u-Kozarcu-primjer-suzivota.html