zoran barosU Narodnoj skupštini RS, ovih dana, usvojen je Nacrt zakona o pozorišnoj djelatnosti koji je, kako u Prijedoru tako i Banjaluci i Istočnom Sarajevu, naišao na oštre kritike pozorišne javnosti.

– Tekst Nacrta ovog zakona je pretrpio značajne, a po meni i neočekivane promjene, iako je trebao biti produkt radne grupe koju je formiralo Ministarstvo prosvjete i kulture RS – rekao je direktor Pozorišta Prijedor Zoran Baroš i naglasio da bilo dobro da Ministarstvo kaže zbog čega je došlo do tih izmjena i ko je to uradio.

– Ono što se pojavilo na zasjedanju Narodne skupštine RS kao Nacrt zakona o pozorišnoj djelatnosti nema mnogo dodirnih tačaka sa onim što je radna grupa uradila – konstatovao je Baroš i dodao da taj nacrt, osim pitanja o jeziku, izbora umjetničkih direktora ili mogućeg uticaja na repertoarsku politiku, ima još desetak članova koji su pogrešno ili neprecizno formulisani.

– To ćemo konstatovati i tokom javne rasprave, pa se nadam da će većina naših primjedbi biti uvažena, a pogotovo one koje se tiču nekih veoma važnih članova Nacrta zakona koji nisu dobri – zaključio je Baroš.

Tekst – RTV Prijedor
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com