atvbl-trinaesta-prelaz“Tek kad vidimo rampu, onda ćemo povjerovati da je ”trinaesta” riješena. Dotad, strahujemo sa svakim piskom lokomotive”, tako pričaju mještani koji stanuju u blizini kobnog pružnog prelaza u prijedorskom naselju Raškovac.

Nagledali su se raznih nesreća, ali i naslušali silnih obećanja.

“Obećanja, obećanja, luda radovanja! Od 2014. se daje izjava da će se postaviti rampa. Ja mislim da je skuplji jedan ljudski život nego pet rampi”, kaže Aida Okić.

“Kamo sreće da više ne bude nesreća”, kaže Branka Desnica. I sama je, zimus, jedva izvukla živu glavu na ”trinaestoj” iskačući iz auta samo nekoliko sekundi prije nego što ga je zdrobio voz.

Priznaje, prelaz je obilježen, ali ponekad, kao u njenom slučaju, to slabo pomaže.

“Nisam vidjela, jednostavno. Magla je, vi znate kakve su magle ovdje u Prijedoru, kad se spusti ne vidi se ništa. Sve sam ispoštovala, ali jednostavno ne vidi se. Mora se nešto riješiti da bi se bilo sigurnije”, ispričala je Branka Desnica.

Navodno ove godine. Barem ako je suditi prema ranijim obećanjima koja su stigla iz Željeznica i Puteva Srpske. Početkom građevinske sezone trebalo bi da počnu i radovi na prelazu.

Prema projektu je zamišljeno da pružni prelaz ”trinaesta” bude dodatno obezbjeđen zvučnom i svjetlosnom signalizacijom i polubranicima. Njima će daljinski biti upravljano iz prijedorske željezničke stanice koja se nalazi oko tri kilometra dalje.

Rampa je obaveza Željeznica, ”Putevi” treba da riješe proširenje raskrsnice a grad uređenje lokalnog puta i projektnu dokumentaciju. Nadležni uvjeravaju da je ”trinaesta”, konačno, došla na red.

“Putevi RS su u ovoj godini predvidjeli sredstva i očekujem početkom građevinske sezone da će se po pitanju ovog dijela, što se tiče ”Puteva”, da će radovi početi” kaže Nataša Kostić,pomoćnik ministra saobraćaja i veza.

Živi bili pa vidjeli, kaže Aida s početka priče koja u kobni prelaz gleda iz dnevne sobe. Posljednja saobraćajna nesreća tamo se dogodila drugog januara kada je stradalo četvoro ljudi.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!

ATV BL