komunalne usluge-odvoz smecaPrijedorske “Komunalne usluge” planiraju u ovoj godini postaviti 50 kontejnera zapremine 1.100 litara, ali većina žitelja udaljenih seoskih područja u Prijedor nije zainteresovana za organizovanu uslugu odvoza smeća, izjavila je rukovodilac javne higijene Milka Grbić.

“Kažu nam da je besparica jedan od osnovnih razloga zašto nisu zainteresovani za ovu uslugu, ali i bojazan da bi naši kamioni štetili njihove puteve. Navode da ni nemaju smeća za odvoz, mada nam je poznato da samo dovoze otpad u grad i odlažu ga u kontejnere ili ga jednostavno bacaju u šume i potoke”, rekla je Grbić Srni.

Ona je naglasila da u stalnom kontaktu sa mještanima tih sela pokušavaju objasniti da bi ih usluga, koja bi koštala u prosjeku oko 10 KM mjesečno, oslobodila brige kako se riješiti smeća, te omogućila čišću i zdraviju životnu sredinu.

“Ima pojedinaca koji odmah prihvate našu ponudu, ali se preduzeću ne isplati da zbog par pojedinaca odlazi na udaljen teren svake sedmice”, dodala je Grbić.

Posljednjih nekoliko godina u Prijedoru su uklonjene brojne divlje deponije, ali ih još uvijek ima, a neke od njih ugrožavaju i izvorišta vode za piće.

Preduzeće “Komunalne usluge” Prijedor ima 17.891 korisnika odvoza smeća, a prosječan nivo naplativosti usluga je oko 86 odsto.

SRNA