novosti-tri para blizanacaVeselo u bebi boksu Opšte bolnice “Dr Mladen Stojanović” u Prijedoru. Dve majke rodile za nepun sat, a treća nekoliko dana ranije.

U prijedorskom porodilištu odavno nije bilo glasnije. Protekle sedmice rođena su tri para blizanaca, a od tri majke, dve su se porodile iste noći, u gotovo identično vreme. Prijedorski lekari ne pamte ovakav slučaj, da su dve porodilje rodile blizance za pedesetak minuta.

Jedna prijedorska porodilja je, nakon uspešne vantelesne oplodnje, na svet carskim rezom donela devojčicu i dečaka, a druga prirodnim putem dve devojčice. Kažu, rađale su na smenu, jedna ovako, jedna onako.

– Nikada dok sam živa neću zaboraviti ovu noć kada sam na svet donela svoje dve kćerke, Mariju i Anastasiju. Bilo je stvarno napeto, ali je sve prošlo brzo i u najboljem redu, zahvaljujući stručnom medicinskom osoblju, kojem sam mnogo zahvalna. Stvarno se odlično osećam, a kada njih vidim, još sam bolje. Sve je bilo zaista neverovatno, jer je još jedna majka rodila blizance, tačnije između moje dve kćerke, ona je rodila jednu bebu. To samo tako život može da namesti” – priča Prijedorčanka Sandra Tadić, koja ne skida osmeh s lica.

Svega nekoliko dana ranije i Aleksandra Tadić rodila je blizance, kćerku Kjaru i sina Filipa. Lekari kažu da je najvažnije da su sva tri para blizanaca rođena potpuno zdrava i uredne težine. Svaka beba teška je oko tri kilograma.

Lepo je videti pun Bebi boks prijedorske bolnice, kažu i lekari i medicinske sestre, jer je u ovom porodilištu godinama primetno smanjenje broja poroda. Od devedesetih godina u Prijedoru mortalitet dobija bitku nad natalitetom.

– Svetska statistika kaže da se jedna blizanačka trudnoća desi na 90, što znači da su one relativno retke. Imajući to sve u vidu, velika je retkost da se u jednom momentu ovde dese čak dva blizanačka poroda u gotovo isto vreme. Osim toga, još nam je na odeljenju i porodilja koja je ove sedmice takođe rodila blizance, tako da imamo čak šest beba, a tri porodilje – kaže dr Arijana Elenkov, specijalista ginekologije i akušerstva u Opštoj bolnici “Dr Mladen Stojanović” u Prijedoru.

Ka ovdašnjoj Opštoj bolnici, jedinoj regionalnoj bolničkoj ustanovi, gravitiraju i porodilje iz Oštre Luke, Kostajnice, Krupe na Uni, Novog Grada, jednog dela Kozarske Dubice i federalne opštine Sanski Most.

NATALITET

Pre rata u Prijedoru je bilo i do 1.800 prinova godišnje, a poslednjih godina ovde na svet prosečno dođe oko 800 beba. Brine stalni pad nataliteta, jer je prošle godine rođeno sedamdeset beba manje od proseka. Najmanji broj poroda u Prijedoru registrovan je ratne 1994. godine, kada je rođeno svega 450 beba.

Novosti.rs
Video – RTRS