sud bih (3)Zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je vidio leševe u selu Zecovi i na Gradini (opština Prijedor).

Svjedok Z-14, koji je iskaz dao iz druge prostorije uz izmjenu lika i glasa, kazao je da je prije akcije na Zecove 1992. godine održan sastanak u mjesnoj zajednici u Rasavcima koji su držali “Duško Milunić i Radovan Stojnić ‘Grom’”, za kojeg je svjedok rekao da je bio komandir milicije.

Nakon sastanka, prema svjedoku, došlo je obavještenje da se traži naoružanje, ne dira civilno stanovništvo, te da se muškarci skupe na zbornom mjestu kod Zikine kafane. Svjedok je dodao da je bilo govora i o Izetu i Ismetu Bačiću, “kao da su problematični”.

Na dan akcije, na Hujića brdu, kako je naveo svjedok, bilo je vojske i policije, kao i Dušan Milunić i Radomir Stojnić, te komandiri manjih vodova.

“Rasporedili su ko će kojim putem ići”, rekao je Z-14, pojasnivši da se radilo o grupicama od pet do šest ljudi.

Krećući se kroz Zecove sa svojom grupom, Z-14 je, kako je ispričao, čuo pucanje, a vidjeli su se i leševi. Istakao je da je vidio desetak žena i djece kod džamije koje je jedan maloljetnik maltretirao dobacujući im da pasu travu, kojeg je njegova grupa udaljila.

Z-14 je naglasio da su tokom akcije ulazili u kuće i pretresali, ali da nisu našli oružje. Muškarce su, kako je dodao, sprovodili na zborno mjesto. Svjedok se prisjetio da je kod mesnice primijetio grupu vojnika i desetak leševa.

“Bila je vojska. Poznao sam neke – Radovana Grbića, Željka Grbića, Zorić Duško i Ilija, mislim, i Antonić Zdravko s njima”, kazao je Z-14, dodavši da im je rečeno da je bilo otpora.

Z-14 je posvjedočio da je produžio dalje i da je kod mosta čuo galamu i pucanje, te da je čuo da je vojska tjerala zarobljene civile da skaču s mosta.

Sedam dana nakon akcije u Zecovima, svjedok je, prema onome što je kazao, sa Radovanom Grbićem, Stevom Radulovićem i pet do šest vojnika iz specijalne jednice iz Banje Luke išao na Gradinu.

On je rekao da je u Kriznom štabu sreo poručnika iz Banje Luke koji je kazao da “ima leševa”.

“Bio je i Milunić Dušan. Mislim da je rekao Culi Radovanu Grbiću da sklanjaju to što su posrali”, izjavio je Z-14.

Na Gradini su, prema Z-14, zatekli spaljene kuće i leševe, među kojima je bilo djece, žena, a “vjerovatno i muškaraca”. On je istakao da je vidio da kupe leševe i stavljaju ih u vreće, te da mu je pozlilo i da je otišao kući.

“Čuo sam da su to uradile ‘naše budale’. (…) Svi su znali koja su imena, pa nisu pominjali, nego samo ‘naše budale’”, kazao je Z-14.

Za ubistva, mučenja, seksualno nasilje, uništavanje i oduzimanje imovine stanovnika sela Zecovi optuženi su Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić, Zdravko Antonić i Rajko Gnjatović.

Prema optužnici, Milunić je bio komandir Rasavačke čete 6. bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Radomir Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, a Radovan Četić predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i Kriznog štaba za selo Rasavci. Ostali su bili pripadnici Rasavačke čete, milicije te drugih formacija.

Unakrsno ispitivanje ovog svjedoka zakazano je za 4. mart.

BIRN