cjbpd-prevencija-srednjoskolci (1)Plan preventivnih aktivnosti na suzbijanju maloljetničkog prestupništva u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj, koje sprovodi MUP Srpske, na području Centra javne bezbjednosti Prijedor dao je dobre rezultate, ocijenio je inspektor ovog centra Darko Maričić.

“U prazničnom periodu, od 20. decembra do 20. januara, nismo imali nijedan slučaj povređivanja pirotehnikom. Takođe, prošle godine imali smo pet, a 2014. godine 42 maloljetna počinioca krivičnih djela”, rekao je Maričić novinarima u Prijedoru.

U Prijedoru je danas održano predavanje o temi “Edukacija učenika o negativnostima korišćenja droga, o bezbjednosnim rizicima korišćenja društvenih mreža i načinu reagovanja na seksualno uznemiravanje”.

“Predavanja će biti realizovana u svim osnovnim i srednjim školama na području centra za oko tri do četiri hiljade učenika”, najavio je Maričić.

cjbpd-prevencija-srednjoskolci (2)On je naveo da su i ova predavanja dio kontinuiranog plana prevencije kojim su obuhvaćene i teme vršnjačkog nasilja, maloljetničke delinkvencije, bezbjednosti učenika u saobraćaju i opasnosti od zloupotrebe pirotehnnike.

Profesor kriminalistike na Policijskoj akademiji u Banjaluci Aleksandar Miladinović rekao je da plan prevencije maloljetničke delinkvencije MUP Republike Srpske provodi od 2009. godine.

“Ovo je nastavak toga sa određenim specifičnostima za bezbjednosne incidente i bezbjednosnu problematiku koje smatramo posebno aktuelnim”, rekao je Miladinović.

On je naglasio da dosta incidenata ostane van zvanične statistike i da je jedan od ciljeva ovih predavanja da se učenici edukuju kako da prepoznaju bezbjednosne incidente i kako da ih prijave nadležnim organima.

Miladinović je naveo da bonton koji važi u stvarnom svijetu mora da važi i na internetu i da djeca ne treba da komuniciraju sa nepoznatim licima niti u stvarnom niti u virtuelnom svijetu.

SRNA