indesign-obukaKako bi odgovorili na jasno definisane potrebe prijedorskih preduzeća, te pomogli njihovu konkurentnost na regionalnim i globalnim tržištima i podržali zapošljavanje, Agencija PREDA-PD je otpočela program obuke za dizajnere i grafičare iz softverskih programa Adobe Illustrator i Adobe INDesign za nezaposlena lica i lica zaposlena u grafičkim i dizajnerskim firmama.

Program obuke se realizuje uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) putem projekta Partnerstvo za inovacije (PI). Projekat Partnerstvo za inovacije je usmjeren na rješavanje izazova s kojima se suočavaju mladi u BiH s IKT vještinama i izazovi s kojima se suočavaju mala i srednja preduzeća (MSP) iz IKT sektora, kao i mala i srednja preduzeća iz drugih sektora koji se snažno oslanjanjaju na informaciono-komunikacijske tehnologije.

Predviđeni program obuke za dizajnere i grafičare pružiće polaznicima sveobuhvatnu obuku iz grafičkog dizajna, te omogućiti znanje za kompletno dizajnersko rješenje za pripremu štampe.

Cilj obuke je sticanje znanja i unapređenje vještina u korištenju naprednih grafičkih softvera za:
-dizajn i izradu knjiga, novina, magazina, kataloga i ostalih višestraničnih publikacija,
-izražavanja ideja,
-crtanje logotipa, objekata, ikonica i sl.,
-stvaranje ilustracija, crtanih oblika.

Kroz program obuke u trajanju od 50 časova će proći 11 nezaposlenih lica, te 4 radnika privrednih subjekata.

Preda-PD