okruzni sud banja luka (1)U nastavku suđenja Ratku Marinoviću za ratni zločin počinjen u mjestu Ovanjska kod Oštre Luke, svjedok je kazao da poznaje oštećenog, opisavši da je “bio dosta negativan i širio propagandu”.

Svjedok Drago Čavrović je u Okružnom sudu u Banjaluci rekao da oštećenog Milomira Antunovića poznaje cijeli život, napomenuvši da je živio u selu Osinje, gdje je 90 posto hrvatsko stanovništvo.

“Kad je počeo rat, bio je dosta negativan i širio je propagandne priče među hrvatskim narodom. Pričao je kako ima skriveno oružje”, kazao je Čavrović, istaknuvši da to zna jer je oženjen iz porodice oštećenog pa ih je često posjećivao.

Prema svjedoku, zbog priča oštećenog Antunovića cijelo selo je bilo ljuto na njega i mještani su tražili da razgovaraju s njim. Kada mu je ubijena majka, rekao je svjedok, oštećeni se jedno vrijeme krio u šumi.

“Cijelo selo je brujalo o tome da je ranjen kada je pokušao pobjeći. Ne znam ko ga je ranio”, izjavio je svjedok.

Tužilac Igor Cimeša je svjedoku predočio zapisnik iz istrage u kojem je navedeno da je ranije kazao da je čuo da su Antunovića ranili Marinović i Ratko Ivančević. Nakon toga, svjedok je rekao da je to tačno.

Prema optužnici, Marinović je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), u junu 1992. ispalio više metaka u pravcu oštećenog Antunovića u njegovoj porodičnoj kući u mjestu Ovanjska. Antunović je pogođen u grudni koš i nadlakticu.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. mart.

BIRN