6yka-strajkaci park bl (1)Hitna pomoć obišla je jutros Njegoša Tomića, koji već osmi dan štrajkuje glađu. Štrajku se pridružila i Danijela Sedlar, a njih dvoje kažu da neće odustati od štrajka sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Njegoš Tomić osmi dan štrajkuje glađu u parku Mladen Stojanović, u blizini zgrade Vlade u Banjaluci. Voda, čajevi, sokovi i vitamini jedino su što posljednjih osam dana uzima ovaj mladić. Zbog ovakvog načina štrajka, tokom noći ga je uhvatila vrtoglavica, a jutros se veoma loše osjećao, pa ga je obišla i Hitna pomoć.

Štrajku se u petak pridružila i Danijela Sedlar iz Prijedora, takođe dijete bez roditelja, koja traži stambeno zbrinjavanje za svoju porodicu i bilo kakav posao, jer je takođe nezaposlena.

6yka-strajkaci park bl (2)Njegoš kaže da su mu ljekari rekli da mu je šećer u krvi veoma nizak, otkucaji srca su takođe slabi, pritisak mu je korektan, mada ni on nije najbolji. Međutim, bez obzira na loše nalaze, on nastavlja sa svojom borbom i ne odustaje od štrajka glađu.

Podsjetimo da je Njegoš sin poginulog borca iz Višegrada i otac je dvoje djece, a ovim štrajkom traži samo jedno, a to je zaposlenje da bi mogao normalno da živi.

Ugostitelj po zanimanju, Njegoš već dugi niz godina traži posao, a više puta je aplicirao za posao u Hidroelektrani, međutim, svaki put je iz ovog preduzeća dobio odbijenicu. On kaže da su mediji krivo prenijeli da on traži isključivo posao u Hidroelektrani, te da bi bio zadovoljan i nekim drugim zaposlenjem u državnom sektoru.

6yka-strajkaci park bl (3)“Ja sam sin poginulog borca i moj otac se nije borio za privatnike i zbog toga ne želim posao kod privatnika, već se on borio za državu i smatram da bi zbog toga država trebala da se pobrine za porodice poginulih boraca”, rekao je danas za BUKU Tomić Njegoš. On ističe da se pažnja medija fokusirala samo na Hidroelektranu, a Tomić ističe da je on samo želio da naglasi neregularnosti u ovom preduzeću koje je sam uočio.

Danijela Sedlar rekla je da je Njegoševo stanje od sinoć veoma loše, a kiša koja je padala tokom noći i jutra pokvasila im je deke i šator, pa im je jutros i odjeća mokra.

“Jedva smo preživjeli noć, kiša je jako padala, pa ćemo vidjeti kako ćemo danas dalje i da li će nam neko izaći u susret da nam pomogne da popravimo stanje sa šatorom. Od petka sam ovdje u parku, a osnovni zahtjev koji tražim jeste da se moja porodica vrati na konkurs za stan. Bespravno su nas 2010. godine skinuli sa liste, iako smo svu dokumentaciju uredno predali tokom 2006. i 2007. god., a bili smo 22 na listi i onda su nas skinuli i od tada samo smo dobijali odbijenice i govorili su nam da nemamo pravo da konkurišemo”, rekla je za BUKU Sedlar Danijela.

6yka-strajkaci park bl (4)Kaže da se ona udala, ali da je stan potreban njenoj majci i bratu.

“Moja porodica je bila u ovakvom stanju prije 15 godina, jer smo tada majka, brat i ja puna dva mjeseca bili pod šatorom. Tada se ništa nije nije riješilo, a ovo je sada prvenstveno moja borba, jer mi je majka poprilično bolesna i njoj više ne dozvoljavam da se bori na ovaj način”, ističe Danijela.

Sedlar D. dodaje da su ih ispred resornog ministarstva posjetili nakon sedam dana, ali nakon posjete ministra rada i socijalne zaštite RS Milenka Savanovića nije bilo nikakvog konkretnog dogovora.

“Ja u riječi više ne mogu vjerovati. Poslije svega, ja zaista ostajem u parku dok se ne riješi moja situacija. Meni trebaju pismeni dokazi sa potpisom i pečatom da će se moja prava ispuniti”, ističe Danijela i dodaje da njena borba ide do kraja.

Njegoš i Danijela rekli su nam da ih građani svakodnevno obilaze i pitaju kako su, a tokom ovih dana dobili su mnoge poruke podrške. Kažu da im se mladi koji su u istoj ili sličnoj situaciji javljaju i već su im neki od njih najavili da će im se pridružiti u protestu.

Milenko Savanović, ministar rada i socijalne zaštite RS obišao je juče dvoje mladih ljudi, ali na kraju razgovora nisu mogli naći rješenje da se štrajk prekine.

Savanović je juče zamolio Njegoša da prekine štrajk glađu i da ne iscrpljuje sebe, jer je to prije svega štetno po njegovo zdravlje. Savanović je rekao da će resorno ministarstvo zajedno sa porodicama poginulih i Boračkom organizacijom Republike Srpske napraviti prioritete u zapošljavanju na način da se materijalno najugroženiji nađu na vrhu liste prioriteta.

“Pojedinačno zapošljavanje djece poginulih boraca nije dobro, jer bi to otvorilo proces koji bi bio nezaustavljiv u smislu određenih uslovljavanja”, istakao je juče Savanović.

Dok se ne napravi sistemska promjena, rješenje za sve probleme sa kojima se suočavaju prodice poginulih boraca teško je očekivati. Mnogima je, u nemogućnosti da bilo šta urade, jedino ostao protest u parku kao način da javnosti ukažu na situaciju u kojoj se nalaze. Ovo dvoje štrajkača ostaju i dalje u banjalučkom parku, a prazna obećanja im ne trebaju, treba im samo konkretno rješenje za probleme u kojima se nalaze.

6yka.com