srna-zoran radonjicPripreme za prvi Međunarodni bijenale radova na papiru u Republici Srpskoj, u organizaciji prijedorskog Muzeja Kozare, teku po planu i do sada su se na konkurs prijavili umjetnici iz BiH, Srbije, Rumunije, Mađarske, Švajcarske, Slovenije, Australije i Danske, rekao je Srni direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić.

Organizacija manifestacije zvanično je počela 21. decembra prošle godine kada je na prijedlog direktora Muzeja Kozare Zorana Radonjića Upravni odbor ove ustanove usvojio Pravilnik za prvi Međunarodni bijenale radova na papiru.

Ideja o Bijenalu nastala je kada je profesor banjalučke Akademije umjetnosti Danko Brkić, za vrijeme izložbe akvarela malog formata sa bijenala Studentskog kulturnog centra Beograd, rekao kako bi bilo dobro da neko organizuje bijenale i u Republici Srpskoj i da bi bilo praktično da zadata podloga bude papir.

muzej kozare-biblioteka-maj 2015“Tako se rodila ideja da u Muzeju Kozare pokrenemo bijenale koji bi upotpunio sliku Prijedora kao grada slikara, grada Todora Švrakića i Pere Popovića, grada domaćina kolonije `Sreten Stojanović` i grada murala”, rekao je Radonjić.

Radonjić je ideju o bijenalu predstavio gradonačelniku Prijedora Marku Paviću koji je prepoznao značaj ovakve manifestacije, i za grad i za umjetnost, a podršku su dali i predstavnici gradske administracije.

“U Gornjem Milanovcu sam od Dragana Arsića, direktora tamošnjeg Kulturnog centra koji organizuje u svijetu umjetnosti čuveni bijenale minijature, dobio informacije iz prve ruke kako organizovati jedan ovakav događaj”, dodao je Radonjić.

On je dodao da je konkurs otvoren do 15. marta, a da su detaljne informacije o konkursu i obrasci za učešće dostupni na zvaničnoj stranici Muzeja Kozare www.muzejkozareprijedor.com.

Umjetnički savjet čine akademski slikar i kustos likovne zbirke Muzeja Kozare Aleksa Milić, magistar umjetnosti Danko Brkić i akademski slikar Andrea Krnetić, a žiri akademski grafičar Radovan Kragulj, istoričar umjetnosti i likovni kritičar Aleksander Basin i akademski slikar Janko Orač.

SRNA