os jovan cvijic-dan borbe protiv vrsnjackog nasilja (1)Povodom obilježavanja Dana borbe protiv vršnjačkog nasilja, 24. februara, Osnovna škola „Jovan Cvijić“ iz Brezičana realizovala je niz radionica posvećenih ovom problemu.

-Vršnjačko nasilje je tema o kojoj se u javnosti u posljednje vrijeme sve više govori. Škola, kao mjesto gdje djeca organizovano zajedno provode najviše vremena u toku dana, treba da preuzme primarnu ulogu u prevenciji i zaštiti djece od nasilja – rekla je Olivera Brdar, direktorica ove škole.

Ona je dodala da se najbolji rezultati smogu postići ako se u školi njeguje atmosfera uvažavanja, razumijevanja i tolerancije, kao i da se samo su školi u kojoj vlada prijatna atmosfera, u kojoj su svi akteri zaštićeni i uvažavani, u kojoj se problemi rješavaju nenasilnim metodama, može spriječiti nasilništvo.

os jovan cvijic-dan borbe protiv vrsnjackog nasilja (2)-S obzirom na to da smatramo da je riječ o ozbiljnom problemu u školi se dosta pažnje posvećuje prevenciji vršnjačkog nasilja. Pored redovnih aktivnosti i druženja učenika, te praktičnog međusobnog uvažavanja koje traje već godinama, u našoj školi od 2014. godine zvanično se provodi projekat „Mirovno obrazovanje/prevencija i upravljanje konfliktom“ kroz sekciju Nansen vršnjačkih medijatora. Osim toga, važno je napomenuti da se ista tematika provodi i kroz Razvojni plan škole čiji je primarni cilj inteziviranje saradnje porodice i škole – potvrdila je Brdar.

Ona je dodala da se zbog toga radionički pristup ovom problemu provodi i sa učenicima i sa roditeljima učenika naše škole.

-Pomoć funkcionisanju ovog rada pruža i Nansen dijalog centar (NDC) Prijedor koji je obučio dio radnika škole za rad na prevenciji i upravljanju konfliktima, a oni su dalje svoja znanja putem stručnih predavanja i aktivnosti na Nastavničkom vijeću prenijeli na svoje kolege. Osim toga, NDC Prijedor je dao podršku realizaciji aktivnosti u vidu neophodne opreme (tabla piši-briši, fotoaparat, potrošni materijal) – istakla je direktorica OŠ „Jovan Cvijić“.

Nakon realizovanih radionica s ciljem nenasilne komunikacije i sprečavanja vršnjačkog nasilja prosvjetni radnici ove škole istakli su veliko zadovoljstvo učenika zbog organizovanja i učešća u radionicama koje su im donijele nova znanja i iskustva.

Oni su takođe istakli i uticaj radionica na pozitivnu promjenu stila ponašanja, stvaranje povoljnije klime i atmosfere u školi, te nepostojanje vršnjačkih sukoba.

Tekst i foto – OŠ „Jovan Cvijić“ Brezičani/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

os jovan cvijic-dan borbe protiv vrsnjackog nasilja (3) os jovan cvijic-dan borbe protiv vrsnjackog nasilja (4) os jovan cvijic-dan borbe protiv vrsnjackog nasilja (5) os jovan cvijic-dan borbe protiv vrsnjackog nasilja (6)