glas-zdravstvo-pacijenti-cekanjeNa pojedine preglede srca pacijenti u RS čekaju mjesecima, pa je tako u oktobru prvi slobodan termin za EKG holter, dok je za operacije katarakte u nekim bolnicama potrebno čekati i duže od godine.

U svim zdravstvenim ustanovama ljekari insistiraju na činjenici da hitne slučajeve primaju odmah, o kojem god pregledu ili dijagnostici da je riječ. Međutim, problem nastaje kada ljekar smatra da pacijent može čekati, pa je onda neminovno naoružati se strpljenjem.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS kažu da na području Trebinja na operaciju katarakte pacijenti čekaju i do godine. Prema njihovoj evidenciji, i na području Zvornika najduže je čekanje na operaciju katarakte, i to duže od godine, na koronarografiju, koju čekaju više od šest mjeseci i ugradnju vještačkih kukova i koljena do godine.

U Univerzitetskom kliničkom centru RS (UKC RS) kažu da čekanje na operaciju katarakte (sive mrene) u Klinici za očne bolesti zavisi od vidne oštrine i stepena katarakte.

– To znači da će pacijenti koji imaju veoma smanjenu vidnu oštrinu na oba oka biti zakazani za operaciju čim urade nalaze predoperativne obrade, a najkasnije za jedan do dva mjeseca. Oni koji imaju dobru vidnu oštrinu sa početnom kataraktom kontrolisaće se na tri do šest mjeseci i njihova operacija se planira – kažu u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

U Klinici za kardiovaskularne bolesti UKC RS ekipa interventnih kardiologa akutni infarkt miokarda zbrinjava odmah. S druge strane, prvi termin za EKG holter je u oktobru zbog malog broja analajzera, a prvi termin za UZV srca je u julu, ali za pacijente koji predstavljaju tzv. hladne slučajeve.

U bolnici “Sveti vračevi” u Bijeljini najduže čekanje je na preglede reumatologa, kao i na operacije katarakte.

– Na pregled kod reumatologa čekaju do tri mjeseca. Hitne pacijente primamo odmah, ali i pored toga, vremenski interval čekanja se produžava, jer u bolnici radi samo jedan supspecijalista reumatolog na 121.000 osiguranika – rekli su u upravi bijeljinske bolnice.

Kažu da se na operaciju katarakte čeka i do četiri mjeseca.

– Pacijenti imaju mogućnost da odaberu ljekara oftalmologa koji će ih operisati, pa se zbog preokupiranosti pojedinih specijalista čeka pomenuti period – dodaju u ovoj bolnici.

Direktor bolnice Prijedor Mirko Sovilj kaže da pacijenti najduže čekaju na ultrazvučni pregled abdomena, i to oko tri mjeseca. Kada su u pitanju operativni zahvati, i oni imaju “pritisak”, kako kaže, na operacije katarakte.

– Za operaciju katarakte u ovoj godini naručen je 41 pacijent, odnosno njih 15 je sa spiska za operacije koje su zakazane u 2014. godini – istakao je Sovilj.

Dugački redovi su i za preglede kod endokrinologa, gdje se trenutno pacijenti mogu naručiti za mart.

– Tu je i dijagnostička pretraga ergometrija u kardiologiji, gdje se pacijenti sad mogu naručiti za april, kao i ultrazvuk srca i pregledi u dijabetološkoj ambulanti – kaže Sovilj.

Direktor bolnice “Sveti apostol Luka” u Doboju Vlado Đurđević kaže da sve operacije rade odmah po završenoj preoperativnoj pripremi. U ovoj bolnici su evidentne liste čekanja kod pregleda ultrazvuka srca, ergometrije i CT-a, s tim da nijedna, kako naglašava Đurđević, ne prelazi duže od 60 dana.

U bolnici u Istočnom Sarajevu kažu da nemaju duge liste čekanja.

– CT preglede i mamografiju određuje Fond zdravstva, tako da se na CT abdomena i karlice čeka do 29 dana, CT grudnog koša do 25 dana, CT glave do pet, a muskuloskeletni CT do 15 dana – ističu u bolnici u Istočnom Sarajevu, dodajući da mamografiju rade svakodnevno.

Naglašavaju da se operacije kod njih zakazuju tokom sedmice, i da hirurške, ginekološke, ORL, oftalmološke i druge službe svakodnevno rade operativne programe za sljedeći dan.

– Najkraće se čeka na operacije slijepog crijeva, akutni abdomen, mada i ostali operativni zahvati bivaju završeni tokom sedmice ukoliko nije potrebna dalja dijagnostika – kažu u bolnici u Istočnom Sarajevu, gdje dodaju da za neke radikalne operacije pacijente šalju u Banjaluku.

MR i CT pregledi

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS ističu da su prije nekoliko godina pacijenti u Srpskoj na preglede za magnetnu rezonancu (MR) i kompjuterizovanu tomografiju (CT) čekali i do godinu, dok je sada u prosjeku čekanje do 30 dana.

Dužina i razlog čekanja

UKC RS
akutni infarkt miokarda – odmah
prvi termin za EKG holter – oktobar
prvi termin za UZV srca – jul
kolonoskopija i gastroskopija – od 30 do 40 dana i od 20 do 30 dana

Bolnica “Sveti vračevi” Bijeljina
pregled kod reumatologa – do tri mjeseca
operacija katarakte – četiri mjeseca

Bolnica Prijedor
ultrazvučni pregled abdomena – oko tri mjeseca
operacija katarakte – dva-tri mjeseca

Bolnica “Sveti apostol Luka” u Doboju
ultrazvuk srca, ergometrija i CT – do 60 dana
operacije – nema čekanja

Bolnica u Istočnom Sarajevu
CT abdomena i karlice – do 29 dana
CT grudnog koša – do 25 dana
CT glave – do pet dana
muskuloskeletni CT – do 15 dana

Bolnica Trebinje
operacija katarakte – do godinu

Bolnica Zvornik
operacija katarakte – duže od godinu
koronarografija – više od šest mjeseci
ugradnja vještačkih kukova i koljena – do godinu

Glas Srpske