glas-dugovi-vodaStanovnici Srpske sve teže plaćaju račune za utrošenu vodu, što potvrđuju milionski dugovi prema komunalnim preduzećima.

Opšta besparica i teška situacija u preduzećima koja su na ivici opstanka razlozi su zbog kojih se dugovanja za vodu gomilaju. Ipak, zanimljivo je to što je razlika u izmirivanju dugovanja za vodu od grada do grada velika. Primjera radi, dug prema prijedorskom vodovodu iznosi 9,6 miliona, dok je u Bijeljini 1,5 miliona maraka, iako je u ovom gradu voda najskuplja.

U banjalučkom preduzeću “Vodovod” ističu da je dug za utrošenu vodu 6,2 miliona KM, te da je razlog velikih dugovanja teška ekonomska situacija.

– Dugovanja potrošača u kategoriji široke potrošnje su 2,9 miliona, a iz kategorije pravna lica 3,3 miliona KM – rekli su u ovom preduzeću i dodali da nastoje pronaći prihvatljiv način za potrošače kako bi izmirili dugove.

Tako je lani potpisano 1.398 ugovora o reprogramu duga na iznos od 2,3 miliona KM. Kada se sve mogućnosti iscrpe, iz “Vodovoda” kažu da se pristupa krajnje nepopularnoj mjeri privremenog isključenja potrošača s vodovodne mreže.

Ako je suditi prema neplaćenim računima, situacija nimalo nije sjajna ni u “Vodovodu” u Prijedoru. Izvršni direktor za ekonomske poslove u ovom preduzeću Vukašin Šipka rekao je da je dug za isporučenu vodu oko 9,6 miliona maraka, od čega građani duguju oko 7,1 milion.

– Vodu redovno isporučujemo svim potrošačima, ali i uz veoma dobar procenat naplativosti lani, dugovi iz ranijih godina ostaju – kazao je Šipka i dodao da nastoje putem opomena, reprograma i otpisa dugova povećati naplativost.

Utuživanje i isključenje sa vodovoda su krajnje opcije. Ipak, lani su imali oko 1.200 tužbi i oko 60 isključenja.

Potraživanja dobojskog “Vodovoda” iznose 2,2 miliona KM, od čega čak 1,3 miliona maraka duguje privreda.

– Uzrok za ovo potraživanje je uglavnom loša materijalna situacija, nezaposlenost i male plate korisnika naših usluga. S druge strane, i mnoga preduzeća posluju na ivici opstanka, ili su u stečaju ili likvidirana – rekli su u ovom preduzeću.

Naglašavaju da su majske poplave iz 2014. godine dodatni problem koji je uticao i na privredu i na stanovništvo, čije posljedice su se odrazile i na ovo preduzeće. Ističu da je do sada pokrenuto 138 tužbi radi naplate dugovanja.

Sudeći prema statističkim podacima, najredovnije platiše su stanovnici Bijeljine, dugovanja prema preduzeću “Vodovod i kanalizacija” su nekoliko puta manja nego u Banjaluci i Prijedoru.

– Dugovanja prema našem preduzeću iznose 1,5 miliona KM, od čega 617.767 KM duguju građani, a 617.526 KM privreda i institucije. Dugovanja po osnovu izvedenih i investicionih radova su 305.000 KM – rekli su u ovom preduzeću.

Ističu da su slaba platežna moć stanovništva, te loše stanje privrede i veliki broj ugašenih preduzeća glavni uzroci ovolikih dugovanja. U ovom gradu privrednici za vodu i kanalizaciju izdvajaju isti iznos novca kao i domaćinstva, što nije slučaj u drugim dijelovima RS.

Sa naplatom računa za utrošenu vodu muče se i u komunalnom preduzeću “Kraljeva gora” u Han Pijesku. Stanovnici i pravni subjekti iz ove opštine za vodu duguju 40.000 KM, a u preduzeću spremaju opomene i tužbe za neplatiše.

Cijene

Cijene vode od grada do grada u RS su različite. Najskuplju vodu plaćaju stanovnici Bijeljine, gdje kubni metar košta 1,30 KM, dok Fočaci za ovu količinu treba da izdvoje gotovo dvostruko manje novca, odnosno 0,60 maraka.

Razlika je vidljiva i kada je riječ o potrošačima koji su definisani kao privredna ili pravna lica. Najskuplju vodu po ovom osnovu plaćaju Dobojlije, koji moraju da izdvoje 2,99 KM za kubni metar, dok najmanje novca, odnosno 1,30 KM plaćaju pravna lica u Bijeljini.

DUGOVANjA
grad
Prijedor 9,6
Banjaluka 6,2
Doboj 2,2
Bijeljina 1,5

Glas Srpske