glas-tudja njegaSve više stanovnika Srpske zbog lošeg zdravstvenog stanja treba tuđu njegu i pomoć, a njih 22.184 koristili su ovo pravo tokom prošle godine.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS ističu da je iz godine u godinu broj onih kojima je pomoć potrebna veći za oko 80 korisnika. Pravo na dodatak za pomoć i njegu drugog lica definisano je Zakonom o socijalnoj zaštiti RS, a iznos naknade zavisi od prosječne neto plate iz prethodne godine.

– Dodatak za tuđu njegu i pomoć u prošloj godini iznosio je 165 KM za prvu grupu i 82,5 maraka za drugu grupu – rekli su u Ministarstvu.

Imajući u vidu činjenicu da je natalitet u Srpskoj u padu te da je veliki broj stanovništva starije populacije, svake godine centrima za socijalni rad obrati se veliki broj onih kojima je potrebna tuđa njega.

– Krajem prošle godine registrovano je 3.998 korisnika tuđe njege i pomoći. Od toga 45 odsto lica sa tjelesnim invaliditetom, 33 odsto imaju kombinovane smetnje, njih 20 odsto mentalni problem, a čulne smetnje ima dva odsto korisnika – rekli su u Centru za socijalni rad Banjaluka.

Dodaju da je komisija za utvrđivanje sposobnosti lica u postupku ostvarivanja ovog prava utvrdila 286 neosnovanih zahtjeva, odnosno riječ je o osobama koje su sposobne za rad.

U Centru za socijalni rad u Prijedoru ističu da zahtjev za tuđu njegu i pomoć uglavnom podnose srodnici koji brinu o licima narušenog zdravstvenog stanja.

– Centar je lani zaprimio 395 zahtjeva za priznavanje prava na dodatak za pomoć i njegu drugog lica, što je za oko 100 više nego godinu ranije – rekli su u prijedorskom centru.

Na kraju prošle godine Centar za socijalni rad u Bijeljini imao je 1.422 korisnika prava na dodatak za pomoć i njegu drugog lica. U ovom centru ističu da konstantno raste broj zahtjeva za ostvarivanje prava na ovaj novčani dodatak.

U Centru za socijalni rad Doboj ističu da zahtjeve najčešće podnose stara i iznemogla lica koja nisu u stanju da samostalno obavljaju osnovne životne aktivnosti.

– Lani smo imali 455 zahtjeva i taj broj je svake godine veći – rekli su u ovom centru.

Novac za isplatu ovih naknada obezbjeđuju Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS i lokalne zajednice.
Zakon

Zakonom o socijalnoj zaštiti propisano je da pravo na tuđu njegu i pomoć ostvaruju lica starija od tri godine kojima je zbog tjelesnih, mentalnih ili čulnih poremećaja, zatim izraženih promjena u zdravstvenom stanju, neophodna stalna pomoć i njega drugog lica.

Uslov je da lice ovo pravo ne može ostvariti po drugom osnovu i da ne koristi pravo na smještaj u ustanovi socijalne zaštite.

Broj korisnika prava na tuđu njegu i pomoć
Banjaluka 3.998
Prijedor 395
Bijeljina 1.422
Doboj 455

Dodatak za tuđu njegu i pomoć
165 KM za prvu grupu
82,5 KM za drugu grupu

Glas Srpske