sud bih (3)Svjedokinja Državnog tužilaštva je ispričala kako je čula da je Rade Grujčić, sa još jednom osobom, na transporteru odveo njenog sina, čije je posmrtne ostatke pronašla nakon rata u masovnoj grobnici Tomašica.

“Čuli smo da je Rade Grujčić odveo sina. Da su stavili na transporter njega i Sulju Siječića (…) I išli dalje po selu goniti narod”, rekla je Z-4 svjedočeći iza paravana.

Ona je dodala da je čula da je s Grujčićem tada bio Goja Radulović.

Z-4 je posvjedočila da joj je sin otišao u Zecove jer je tamo imao djevojku. Prema njenim riječima, nakon toga mu se gubi svaki trag.

“Imam želju da saznam ko mi ga je ubio”, kazala je Z-4, dodavši da je posmrtne ostatke sina pronašla u Tomašici.

Ona se prisjetila da je “u gradu” srela suprugu Uroša Grujčića i dala joj nešto hrane i cigareta, da odnese njenom sinu. Kako je navela, čula je kad je Grujčićeva supruga rekla: “Popušit će on njih.”

Svjedokinja je ispričala da je, tragajući za sinom, dobila informaciju da je ubijen ispred kuće. Kazala je da je u dva navrata išla do porodične kuće. Prvi put, kako se prisjetila, vidjela je petoricu ubijenih civila kojima su meci bili ispucani u leđa. Navela je da su to bili Enver, Mehemed i Huso Mušić te Munib Hopovac i još jedan muškarac.

Z-4 je izjavila da se ponovo vratila nakon dva do tri dana i da nije bilo mrtvih tijela, a da joj je suprug rekao da ih je pronašao u bunaru u blizini kuće.

“Čuje se zvuk traktora. Na tom traktoru ide Rade Grujčić, naoružan, i njegov otac Dušan sjedi, isto naoružan. Kad su ugledali nas, samo su sageli glavu i prošli”, prisjetila se Z-4.

Ona je ispričala da je na putu za Zecove vidjela kako su pljačkane kuće. Z-4 je kazala da su joj u tom periodu ubijeni brat i trojica daidža, a imovina srušena.

Na pitanje Odbrane zašto u ranijoj izjavi nije spominjala Radeta Grujčića, svjedokinja je odgovorila da se “možda nije sjetila”, jer joj je u tom periodu umro suprug i bilo joj je javljeno da su pronađeni posmrtni ostaci sina.

Za ubistva, mučenja, seksualno nasilje, uništavanje i oduzimanje imovine stanovnika sela Zecovi optuženi su Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić, Zdravko Antonić i Rajko Gnjatović.

Prema optužnici, Milunić je bio komandir Rasavačke čete 6. bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Radomir Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, a Radovan Četić predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i Kriznog štaba za selo Rasavci. Ostali su bili pripadnici Rasavačke čete, milicije te drugih formacija.

Suđenje će se nastaviti 26. februara.

BIRN