ald prijedor-sastanak knjazevac (1)Od 08.02. do 11.02.2016. godine u Knjaževcu je organizovan prvi koordinacijski sastanak Regionalne mreže za lokalnu demokratiju.

Mreža je osnovana u okviru projekta “Regionalna platforma za učešće i dijalog mladih Balkana”.

Ovaj koordinacioni sastanak okupio je partnere i članove projekta iz agencija lokalne demokratija iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova * i Srbije, ALDA Skoplja i ALDA kako bi se sumirali rezultati rada prve godine implementacije projekta, te dogovorio plan rada u 2016. godini.

Sastanku su također prisustvovali mladi ljudi i predstavnici lokalnih vlasti iz Prijedora, Mostara, Zavidovića, Nikšića, Skoplja, Kavadarci, Peći i Knjaževca.

Tokom četiri radna dana održano je niz sastanaka radnih tijela mreže sa ciljem da se procijeni i unaprijedi rad mreže, te ojača regionalna saradnja partnera.

ald prijedor-sastanak knjazevac (2)Takođe se pričalo o temi kako unaprijediti postojeće prakse za učešće mladih u lokalnim zajednicama, s obzirom da su organizovani posebni sastanci između mladih i predstavnika lokalnih vlasti iz svih opština.

Tokom koordinacijskog sastanka, također je organizovan i poseban popratni program za predstavnike lokalnih vlasti iz svih opština sa ciljem poboljšanja njihove dalje saradnje u okviru regionalne mreže za lokalnu demokratiju.

Projekat “Regionalna platforma za učešće i dijalog mladih Balkana” je finansiran od strane Evropske komisije kroz program Civil Society Facility, Operating grants IPA CSO Associations, Support to regional thematic associations.

Aplikant projekta je ALDA (Asocijacija agencija lokalne demokratije), dok su koaplikanti kancelarije Agencija lokalne demokratije sa područja Balkana.

Pored Grada Prijedora, pridruženi partneri su još i opštine i gradovi: Zavidovići, Mostar, Skoplje, Nikšić, Subotica i Niš.

Agencija lokalne demokratije Prijedor