predapd-radionica prijedor-tesanj (1)U srijedu 17.02.2016.godine održan je nastavak prve radionice u sklopu projekta „Ujedinjeni gradimo bolju budućnost – NEW AGE“ na kojoj su učestvovali učenici i profesori Mašinske škole iz Prijedora i Mješovite srednje škole iz Tešnja.

Tema i ove radionice bila je analiza nastavnih planova i programa za zanimanja mašinski tehničar za motore i motorna vozila i tehničar mehatronike.

Radionicu je vodio profesor doktor Milan Đudurović koji je uradio kratku analizu planova i programa. Pored analize, profesor je izložio svoje prijedloge pomoću kojih bi se unaprijedili postojeći nastavni planovi i programi i istakao da je jedan od mogućih načina unaprijeđenja uvođenje novih tehničko-tehnoloških sadržaja u proces školovanja.

Učenici obje škole su aktivno uzeli učešće i u ovoj radionici izražavajući svoje mišljenje o prednostima ali i nedostacima postojećih planova i programa. Kao jedan od nedostataka,učenici su posebno izdvojili, nedovoljan fond časova planiranih za izvođenje praktične nastave te da bi se uvođenjem inovacija u proces školovanja ostvario značajan napredak.

predapd-radionica prijedor-tesanj (2)Na kraju same radionice profesor doktor Đudurović podijelio je svoje višegodišnje iskustvo iz oblasti inovacija, put od ideje do gotovog proizvoda pri čemu je skrenuo pažnju da učenici svojim zajedničkim snagama i znanjem mogu postati kreatori svoje budućnost.

PREDA-PD