sud bih (2)Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Darku Mrđi i Radenku Marinoviću, koji se sumnjiče za zločine protiv čovječnosti na području Prijedora.

Prema donesenom rješenju, pritvor može trajati do 15. marta, saopšteno je iz Suda BiH.

Sud je uvidom u podneseni dokazni materijal utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivično djelo za koje se terete i odredio pritvor zbog postojanja osnovane bojazni da će osumnjičeni, boravkom na slobodi, uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsifikovati dokaze ili tragove važne za krivični postupak, te naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke.

U odnosu na osumnjičenog Milana Gavrilovića, Sud je odredio mjere zabrane koje podrazumijevaju zabranu putovanja, uz privremeno oduzimanje putnih isprava i zabranu izdavanja novih, kao i zabranu korištenja lične karte za prelazak granice BiH.

Gavriloviću je naložena obaveza povremenog javljanja nadležnom organu jednom sedmično, te određena zabrana sastajanja ili na bilo koji način kontaktiranja sa svjedocima, uključujući i približavanje na udaljenosti od 50 metara.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti vršiće se svaka dva mjeseca.

U slučaju da osumnjičeni prekrši izrečene mjere zabrane, može mu se odrediti mjera pritvora.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su tokom 1992. godine, na području Prijedora i okoline, u svojstvu pripadnika Interventnog voda i policije CJB Prijedor, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Oni se terete da su u avgustu 1992. godine pratili transport zatvorenih civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz Manjače i Omarske i tom prilikom počinili ubistva, mučenja, zlostavljanja i premlaćivanja zatvorenika.

Mrđa je pod istragom i zbog ubistva tri osobe bošnjačke nacionalnosti na području mjesta Sredice, u julu 1992. godine, kao i za odvođenje jednog civila iz mjesta Tukovi u nepoznatom pravcu od kada mu se gubi svaki trag.

Osumnjičeni su pod istragom zbog ubistva najmanje deset osoba, te mučenja, zlostavljanja i premlaćivanja četiri nezakonito zatočene žrtve.

SRNA