izlozba boje sane (2)U Muzeju Kozare u Prijedoru večeras je otvorena izložba fotografija pod nazivom “Boje Sane”, koju je organizovala Koalicija za zaštitu rijeke Sane.

Član Udruženja građana “Sanus” iz Prijedora Goran Krivić pojasnio je da je ova aktivnost provedena u okviru podrške inicijativi zaštite ovog područja u skladu sa Prostornim planom Republike Srpske do 2015. godine.

“Izložba je nastala u okviru foto-safari projekta `Rijeka Sana-park prirode`, koji je podržan od Ambasade SAD u Sarajevu, a ima za cilj približavanje vrijednosti i značaja rijeke Sane, kao i važnosti njene zaštite”, istakao je Krivić.

On je dodao da je riječ o 37 fotografija velikog formata koje je napravilo sedam autora, amatera i profesionalnih fotografa, koji su “zaustavili” tok rijeke na trenutak – za članove Koalicije jedino prihvatljivo zaustavljanje Sane.

izlozba boje sane (1)“Krajnji cilj za koji se bori Koalicija je obustavljanje planova za izgradnju mini hidroelektrane `Medna` na rijeci Sani i održivo korištenje njenih vodnih resursa”, rekao je Krivić.

Prava je šteta da je večeras iznad našeg grada grmilo, sijevalo i padala je jaka kiša pa je otvaranju prisustvovao mali broj Prijedorčana.

Izložba fotografija snimljenih uglavnom na izvorištu rijeke Sane biće otvorena do 20. juna, a prije Prijedora mogli su da je vide i građani Banjaluke, Mrkonjić Grada, Ribnika, Ključa, Sanskog Mosta i Novog Grada.

SRNA