sud bih (4)Tužilaštvo BiH uputilo je Sudu BiH prijedlog za određivanje jednomjesečnog pritvora za Darka Mrđu, Radenka Marinovića i Milana Gavrilovića koji su osumnjičeni za zločin protiv čovječnosti na području Prijedora.

Mjera pritvora predložena je zbog opasnosti da bi osumnjičeni tokom boravka na slobodi mogli da ometaju istragu, prikrivaju dokaze ili utiču na svjedoke i saučesnike, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Četvrti osumnjičeni – Zoran Babić, nalazi se na izdržavanju zatvorske kazne na osnovu pravosnažne presude za zločin na Korićanskim stijenama i biće naknadno ispitan.

Osumnjičeni su pod istragom, a optužnica ih tereti da su tokom 1992. godine na području Prijedora i okoline, u svojstvu pripadnika Interventnog voda i prijedorske policije, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civila za vrijeme rata.

Oni su osumnjičeni da su u avgustu 1992. godine pratili transport zatvorenih civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz Manjače i Omarske i tom prilikom ubijali, mučili, zlostavljali i premlaćivali zatvorenike.

Mrđa je pod istragom i zbog ubistva tri osobe bošnjačke nacionalnosti na području mjesta Sredice, u julu 1992. godine, kao i za odvođenje jednog civila iz mjesta Tukovi u nepoznatom pravcu, od kada mu se gubi svaki trag.

Osumnjičeni su pod istragom zbog ubistva najmanje deset osoba, te mučenja, zlostavljanja i premlaćivanja četiri nezakonito zatočene žrtve.

SRNA