SIPA-3Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) rano jutros su lišili slobode, osim Darka Mrđe, i Radenka Marinovića i Milana Gavrilovića koji se terete za ratni zločin i ubistvo više žrtava sa područja Prijedora.

Četvrti osumnjičeni Zoran Babić nalazi se na izdržavanju zatvorske kazne na osnovu pravosnažne presude za zločin na Korićanskim stijenama, te će tužiocu biti priveden iz ustanove u kojoj izdržava kaznu, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su tokom 1992. godine, na području Prijedora i okoline, u svojstvu pripadnika Interventnog voda i policije CJB Prijedor, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Oni se terete da su u avgustu 1992. godine pratili transport zatvorenih civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz Manjače i Omarske i tom prilikom počinili ubistva, mučenja, zlostavljanja i premlaćivanja zatvorenika.

Mrđa je pod istragom i zbog ubistva tri osobe bošnjačke nacionalnosti na području mjesta Sredice, u julu 1992. godine, kao i za odvođenje jednog civila iz mjesta Tukovi u nepoznatom pravcu od kada mu se gubi svaki trag.

Osumnjičeni su pod istragom zbog ubistva najmanje 10 osoba, te mučenja, zlostavljanja i premlaćivanja četiri nezakonito zatočene žrtve.

Oni se sumnjiče da su počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Osumnjičeni će tokom dana biti predati tužiocu koji će ih ispitati i nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima.

SRNA