srna-boracka organizacija prijedor-dan boraca (1)Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović izjavio je danas da je veliki broj boraca iz Prijedora položio život za slobodu i za odbranu Republike Srpske.

“Meni je posebna čast što sam danas ovdje u Prijedoru, u gradu koji je dao dvije elitne jedinice Vojske Republike Srpske”, rekao je Milunović novinarima u Prijedoru gdje gradska Boračka organizacija obilježava Dan boraca i Prvi srpski ustanak.

On je podsjetio da je 43. motorizovana brigada na svom ratnom putu izgubila 366 boraca, a Peta kozarska njih 116, dok su jedinice MUP-a imale gubitke od 37 poginulih.

srna-boracka organizacija prijedor-dan boraca (2)“Iz tog razloga danas smo se okupili ovdje da se podsjetimo na naše saborce koji su dali svoje živote za slobodu i da u radnom dijelu podržimo Boračku organizaciju grada Prijedora i ono što ona radi ovdje”, dodao je Milunović.

On je rekao da se centralno obilježavanje Dana boraca i Prvog srpskog ustanka obilježava u Višegradu kod manastira Dobrun, a da sve lokalne boračke organizacije na svojim nivoima u čitavoj RS proslavljaju ovaj dan.

Predsjednik Boračke organizacije grada Prijedora Zoran Predojević rekao je da se na ovaj način čuva sjećanje na saborce koji su živote dali od 1991. do 1995. godine.

“Ovdje smo i da pošaljemo poruku cijelom svijetu da najgore što se čovjeku u životu može desiti je rat, da na ovim prostorima zavlada vječiti mir, da bolje živimo, da nam djeca zajedno žive i da se ne dijele po imenima i prezimenima”, poručio je Predojević.

srna-boracka organizacija prijedor-dan boraca (3)Obilježavanje Dana boraca i Prvog srpskog ustanka u Prijedoru počelo je liturgijom u Crkvi Svete Trojice i polaganjem vijenaca na centralni spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske “Za krst časni”.

Uslijedile su radna i svečana skupština Boračke organizacije grada Prijedora gdje su razmatrani izvještaji o radu u prošloj i planovi rada za ovu godinu.

Najaktivnijim članovima ove organizacije uručene su nagrade, a dodijeljene su i nagrade učenicima pobjednicima literarnog i likovnog konkursa.

SRNA