pressrs-planinar grubljesicU kakvoj je kondiciji osamdesetosmogodišnji član prijedorske “Klekovače” Vladimir Vlado Grublješić najbolje znaju brojni dvadesetogodišnjaci koji mu gledaju u leđa dok se penje po planinama Srpske i BiH!

– On je trenutno najstariji aktivni planinar u RS i fizički je spremniji od mnogih mlađih članova našeg planinarskog društva, ali i drugih. Ponekad se desi da dvadesetogodišnjaci požele da prekinu neki zahtjevan uspon, ali odmah odustaju kada vide kako Vlado sigurno korača naprijed. Najbolja ilustracija njegove vitalnosti jesu odlasci u Beograd na godišnjicu mature Više željezničke škole, a dok jedan kolega i Vlado plešu, ostali na jubilej dolaze sa štapom ili u invalidskim kolicima – otkriva Marko Sarić, sekretar i vodič u planinarskom društvu “Klekovača”.

Vazdušna banja

Za to vrijeme, Grublješić priznaje da je i proteklog vikenda išao na svoj redovni pohod na Kozaru.

– Svake nedjelje sam na toj ili nekoj drugoj planini. Iako su to lakše ture, još mogu dugo da hodam – kaže Vladimir.

Tajna njegove vitalnosti je u činjenici da je još 1940. godine postao član prijedorskih izviđača, a u PD “Klekovača” je od 1. aprila 1958, što je gotovo šest decenija neprekidnog planinarskog staža.

– Mislim da se u tom kretanju, branju ljekovitog bilja i jestivih gljiva, čiji sam veliki ljubitelj, krije glavni razlog zašto mi je i dalje dobro zdravlje – ističe Grublješić.

On naglašava da su Kozara i područje Mrakovice vazdušna banja gdje se dolazilo i za vrijeme Kraljevine Jugoslavije.

– Poslije je tu bilo odmaralište za invalide, a dolazili su ljudi iz Prijedora i okolnih gradova na oporavak poslije operacija i po pravilu se kući vraćali s popravljenom krvnom slikom. Čak su se i mnogi ljekari pitali zašto naši pacijenti odlaze na Zlatibor u sanatorijum za bolesti štitne žlijezde kada imaju Mrakovicu gdje je slična nadmorska visina od 800 i nešto metara. Da se ne pominje da su isto navodili i doktori iz slovenačkog Golnika gdje se nalazi sanatorijum za plućne bolesti i alergije – prenosi naš sagovornik.

Kako god, on je već spreman za učešće na ovogodišnjoj tradicionalnoj manifestaciji “Pozdrav proljeću” na Mrakovici.

– Manifestacija se održava 27. marta, očekujemo planinare iz cijele RS, BiH i šire, a ja ću i ove godine za bar 50 odsto skratiti tu turu od 13 kilometara. Inače, posljednja veća tura mi je bila transferzala na Manjači od 22 kilometra prije tri godine, a nekada sam za dva-tri dana mogao da pređem transferzale od 130 kilometara s najboljim planinarima SFRJ – pamti ovaj planinar.

Bogata tradicija

Raduje ga što je u “Klekovači” sve više mlađih planinara.

– Želja mi je da se što više omladine u cijeloj zemlji uključi u ovo i da sačuvamo bogatu tradiciju dobrog druženja, planinarenja i rekreiranja – poručuje Vlado.

Podsjećamo, on je dva puta bio predsjednik PD “Klekovača”, formiranog daleke 1953. godine. Nosilac je zlatne i srebrne značke Planinarskog saveza Jugoslavije i BiH, a 1962. je učestvovao u organizaciji prvog sleta planinarskog podmlatka SFRJ na Mrakovici. Pored najznačajnijih domaćih vrhova penjao se na austrijske, švajcarske (Materhorn) i francuske Alpe (Mon Blan), češke Tatre, bugarsku Musalu, grčki Olimp, italijanske Dolomite (Marmolada)…

Kupio novu kacigu!

Iz PD “Klekovača” tvrde da je Grublješić istinski uzor i učitelj mladim planinarima.

– To je čovjek pun duha i vedrine. Uvijek je nasmijan i spreman za šalu, kao da ima 18, a ne 88 godina. Čak je nedavno kupio novu planinarsku kacigu, što mnogo govori, a s nama će krajem februara u novi pohod. Riječ je o austrijskom vrhu Pec – ističu Vladine kolege.

Press RS