pressrs-toni der asiToni der Asi ili Toni Latinović, poznati njemački reper srpskog porijekla, koji je zbog kritika izrečenih na račun kancelarke Angele Merkel svojevremeno morao da plati oko 10.000 evra odštete, eskivirao je poznate njemačke studije i odlučio da novi album snimi u Prijedoru.

– Ukupni budžet ovog projekta koji radim za najpoznatiju evropsku izdavačku kuću “Soni”, jeste 50.000 evra. Dakle, pravimo album u renoviranom “Strit terapi studiju” mog prijatelja, kolege muzičara i kuma Gorana Vujičića Vuye, čiji kvalitet uopšte ne odudara od evropskog standarda. Zapravo, sve mogu da radim u Prijedoru, od produkcije, do aranžmana, miksovanja, bitova i masteringa – ističe Latinović.

On kaže da su srce, emocije i ljubav prema Potkozarju podjednako važni razlozi zašto snima u gradu na Sani.

– Prvo, ja sam Srbin, a drugo, nema onog što je uobičajeno u Njemačkoj i Evropi. Tamo imate termin u studiju od 10 do 12 časova, pa snimite šta snimite. S druge strane, ovim potezom odlučio sam da više ne radim kao fabrički radnik jer to, ipak, ne pristaje jednom umjetniku. Dakle, ovdje sam već dva i po mjeseca i dolazim kod Vuye kad god imam emociju i inspiraciju za pjesmu. Nekada to bude i u ponoć, ali glavno je da se kvalitetno radi. I pravo da vam kažem, ovdje mi ne smetaju njemački novinari i ništa drugo mi ne odvlači pažnju od muzike – priznaje naš sagovornik.

toni der asi-vuyaPromocija na proljeće

Njegov novi album, kojim namjerava da nastavi uspješnu karijeru u inostranstvu, trebalo bi da izađe već na proljeće.

– Onda ćemo raditi promociju po balkanskim zemljama, te u Austriji, Švajcarskoj i Njemačkoj, gdje sam najslušaniji – kaže Latinović.

Goran Vujičić Vuya, koji je lani kao prvi umjetnik s ovih prostora zajedno sa Tonijem objavio spot “Teram fazon” za “Soni”, naglašava da će novi Tonijev album biti nešto zaista osvježavajuće na rep sceni.

– Već se naziru hitovi i ovo što sada radimo prelazi iz repa u oblast prave umjetnosti – otkriva Vujičić, koji uporedo snima svoj album “Trap kuća” na kojem, osim Tonija, gostuju Foks, Rimski, Korona, Loš sin, Đare i još neki poznati inostrani reperi.

Kontroverzni Der Asi kaže da je ponovo aktuelizovana priča o njegovom ulasku u naredni serijal srpskog rijalitija “Farma” na Televiziji “Pink”.

– Što se tiče prošlogodišnje “Farme”, stalno su odlagali moj ulazak. Nisu ispoštovali dogovor i kao da su me držali u nekom šteku, za džokera. Mislim da nisam ušao i zbog Kristijana, jer valjda ne bih pasao u tu cijelu ekipu, odnosno Golubović meni ne bi mogao da glumi autoritet – kaže ovaj Srbin iz Njemačke.

On ističe da je i dalje validan njegov dvogodišnji ugovor s “Farmom”.

–Ako budu htjeli da uđem na seosko imanje u Lisoviću, moraćemo ponovo da pregovaramo i pričamo o većem honoraru, jer u suprotnom neće biti ništa od mog učešća. Taj šou nije onakav kakav smatram da bi trebao da bude. Prestao sam da ga gledam zbog tog stalnog “napušavanja” i međusobnog vrijeđanja. Ako budem ulazio tražiću informaciju šta je koncept i ko još ulazi, da ne razočaram svoje fanove jer mnogi tamo budu bez honorara i plaćaju da uđu. Da se ne pominje da svi prošlogodišnji učesnici Farme nemaju ni blizu lajkova, klikova i pregleda na društvenim mrežama kao ja, jer toga imam najmanje 20 miliona – kaže Toni, koga su bezuspješno pozivali da uđe u rijaliti “Parovi” na TV Hepi, “Veliki Brat” na TV B92 i još popularniji njemački “VIP Veliki brat”…

Merkelova omiljena meta
Podsjećamo, ovaj reper iz Manhajma i jedan od najpoznatijih izvođača te muzike u Njemačkoj proteklih godina je izazivao nezapamćenu pažnju njemačke i evropske javnosti zbog osmomjesečne parnice s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Slučaj je stigao čak do tamošnjeg Vrhovnog suda, a Der Asi je procesuiran zbog pjesme “Staatsfeind” (Državni neprijatelj), u kojoj je po mnogima najmoćniju ženu na svijetu nazivao “kurvinim sinom”. Nadalje, “loše” je repovao i o njemačkom parlamentu Bundestagu, dok je advokate, sudije i tužioce upoređivao s kriminalcima.

– Ponoviću, pjesma “Državni neprijatelj” i sada je zabranjeno voće na Jutjubu, a podsjetio bih da sam poslije izgubljene sudske parnice Merkelovoj uzvratio ljubavnom pjesmom “Udaj se za mene” (Heiraten mich), punom ironije – kaže naš sagovornik.

Njegovo pravo ime je Toni Latinović, njegova majka Nevenka je iz Kozarske Dubice, a otac Milana iz Beograda.

– Rođen sam u Njemačkoj, ali sam uvijek bio i ostao za naše ljude, pa u svoje pjesme pakujem neke ovdašnje primjere, zbog čega danas gotovo svaki Švaba zna za izraze kao što su burek, ćevapi, Đokovića, halo bre ili dušo. Repujem na njemačkom, ali na jedan gastarbajterski način po kojem sam postao prepoznatljiv- zaključuje Toni.

Neću da budem rob države!

Toni Latinović je u jednom od ranijih intervjua našem listu otkrio da je politika nezaobilazna tema njegovih tekstova, kao i protivljenje pedofiliji, nacionalizmu, okoštalom državnom sistemu, nacizmu i nasilju.

– Nisam dio sistema i iz inata neću da budem produktivni rob države. Slobodan sam i imam svoj fazon. Ipak, to ne znači da neću da radim, da nemam karakter i da sam kriminalac. Zapravo, političari i ostali nosioci sistema koji nam propisuju kako da se ponašamo jesu najveći krimosi i nosioci korupcije. Slično je i ovdje, pa kada pogledaš infrastrukturu, ona nije dobra. Recimo na putevima vam strada previše mladih, a i političari gledaju samo sebe. Nervira me to i j…nje u mozak, pa bi trebali da tražite da se mnogo više daje za narod u našoj lijepoj RS – rekao je svojevremeno Der Asi.

Press RS