tvj prijedor-2015Vatrogasci u Prijedoru u 2015. godini intervenisali su 287 puta, a procijenjena vrijednost materijalne štete na imovini iznosi 319.000 KM i manja je za 16.000 KM nego 2014. godine.

Požari su ugrozili imovinu u vrijednosti od 5.340.000 KM.

Komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor Nebojša Miljuš rekao je da je ukupan broj požara nešto veći u odnosu na 2014. godinu, te je napomenuo da su pokušali da smanje broj požara radom preventivne službe.

Miljuš je naveo da su prijedorski vatrogasci pojačani sa četiri mlada vatrogasca, a da je veća efikasnost Teritorijalne vatrogasne jedinice rezultat kontinuirane stručne teoretske i praktične obuke 36 vatrogasca.

“Ukupna vrijednost uloženih sredstava u toku 2015. godine za novu opremu je 60.000 KM”, kaže Miljuš.

tvj prijedor-vozila-opremaOn je potvrdio da je nabavljena potopna muljna pumpa, tvrdo spinalno nosilo za vađenje unesrećenih iz saobraćajnih udesa i da su opremu finansirali Vatrogasni savez Republike Srpske i grad Prijedor.

Prema njegovim riječima, u ovoj godini planirana je nabavka specijalne pumpe velikog protoka pomoću koje se u kratkom roku može intervenisati i ispumpati velike količine zaostale vode. Nabavku specijalne pumpe finansiraće Vatrogasni savez Republike Srpske.

“Ova pumpa je našla svrsishodnost kod poplava većih razmjera”, kaže Miljuš i dodaje da je obaveza TVJ Prijedor da ima obučeno ljudstvo i da na poziv bude angažovano na potencijalnim ugroženim mjestima u Republici Srpskoj.

U narednom periodu u planu je priprema Projekta za nabavku vatrogasnog vozila za spašavanje sa visina čime bi bilo zamijenjeno postojeće vozilo staro više od četiri decenije, čija je upotreba tehnički prevaziđena.

Tekst – SRNA
Foto arhiva – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com